Reāla nauda: Latvija iesaistās cīņā par naftas piegādēm Baltkrievijai

© Sputnik / Sergey MelkonovНефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту
Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ir ieinteresēta ilgtermiņa ekonomisko attiecību veidošanā ar Baltkrieviju, tādā gadījumā varētu plānot biznesu un samazināt cenas, paziņoja Minskā premjerministrs Krišjānis Kariņš.

RĪGA, 16. janvāris – Sputnik. Latvija ir ieinteresēta naftas transportēšanas organizēšanā uz Baltkrieviju caur savām ostām, paziņoja premjers Krišjānis Kariņš vizītes laikā Minskā, vēsta "Belta". Baltijas valstij tā ir reāla nauda, taču pagaidām šis jautājums paliek apspriešanas stadijā, lieta paliek kompāniju ziņā.

"No vienas puses, no Baltkrievijas caur Latvijas ostām var eksportēt naftas produktus. Taču var apspriest arī citu iespēju – naftas importu no visas pasaules uz Baltkrieviju caur Latviju. Mēs jau apspriežam šādas iespējas," paziņoja Kariņš.

Pēc viņa sacītā, pirmām kārtām šis jautājums ir jāizvērtē kompānijām, jo "biznesam ir jābūt savstarpēji izdevīgam". "Kas attiecas uz valdību, tā augstākajā mērā ir ieinteresēta biznesa iespēju attīstībā. Šeit jautājums ir praktisks. Jārunā ar termināļiem, dzelzceļa kompānijām, kas nodrošinās šīs te piegādes," piebilda Latvijas premjers.

Kariņš uzskata, ka Latvija ir ieinteresēta tieši ilgtermiņa attiecībās.

Цистерны на нефтебазе - Sputnik Latvija
Baltkrievijas nevienojās ar KF par naftu un tagad meklē alternatīvu Baltijā un Āzijā

"Tādā gadījumā varēs plānot biznesu, un tas ļauj samazināt cenas, kas ir labi visām iesaistītajām pusēm," piebilda Latvijas valdības vadītājs.

Krievija un Baltkrievija 2020. gada sākumā nav spējušas vienoties par naftas piegādes nosacījumiem. Tika ziņots, ka Krievijas kompānijas piedāvāja saglabāt 2019. gada naftas piegādes līgumu nosacījumus. Savukārt Minska palūdza samazināt naftas līgumu cenu par 10 dolāriem tonnā, kas veido tirgus cenas prēmiju. Šajā situācijā Baltkrievijas naftas kompānija un NPR meklē alternatīvas Krievijas naftai – Ukrainā, Polijā, Baltijā, Kazahstānā un Azerbaidžānā, paziņoja Baltkrievijas vicepremjers Dmitrijs Krutojs.

Latvijas iespējas

Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits 15. janvārī paziņoja, ka tur pagaidām nav saņēmuši Baltkrievijas pieprasījumu pēc naftas piegādēm, vēsta Rubаltic, atsaucoties uz TASS.

Viņš atzīmēja, ka tehniski iespēja transportēt naftu uz Baltkrieviju pastāv, šim nolūkam var izmantot naftas cauruļvadu Polocka – Ventspils, kurš agrāk strādāja pretējā virzienā – nafta tika pārsūknēta no Baltkrievijas uz Latviju.

Pēc viņa teiktā, naftu var transportēt no Latvijas uz Baltkrieviju arī pa dzelzceļu. Iespējamo piegāžu apjomus ministrs nenosauca.

Грузовой порт в Риге - Sputnik Latvija
Latvija gatava palīdzēt Baltkrievijai ar naftas piegādēm

Pēc Linkaita teiktā, naftas tranzīta jautājums no Latvijas uz Baltkrieviju ir komplekss jautājums.

Iepriekš Rīgas Brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš paziņoja, ka iespējamo naftas piegāžu jautājumā uz Baltkrieviju Ventspils un Klaipēdas ostai ir priekšrocības, lai gan arī Rīgas ostā divi termināļi pētīja šādu iespēju, taču tālāk par testa piegādēm lieta neaizgāja.

Rīgas osta nekad nav importējusi jēlnaftu, atšķirībā no Ventspils, kas bija klasiska osta darbiem ar ogļūdeņražiem. Tas pats attiecas arī uz Būtinges termināli Lietuvā.

"Tādēļ šīm ostām var būt priekšrocības. Taču viss patlaban ir atkarīgs no Baltkrievijas lēmuma," pateica Zeltiņš.

Ziņu lente
0