Latvijā uzstādīts uzņēmumu likvidācijas rekords

© Pixabay / Free-PhotosОфис
Офис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmumu reģistrs vienkāršojis likvidācijas procedūru augsta riska uzņēmumiem, 2019.gadā Latvijā slēgts rekordliels skaits uzņēmumu.

RĪGA, 5. janvāris — Sputnik. Aizvadītajā gadā Latvijā uzstādīts rekords uzņēmumu likvidācijas jomā, vēsta LSM, atsaucoties uz Lursoft datiem.

2019. gadā Latvijā nodibināti 10 443 jauni uzņēmumi – par 214 mazāk nekā gadu iepriekš, bet likvidēti 23 881 firmas – tik liels skaits slēgto uzņēmumu valstī vēl nav novērots.

Likvidācijas vilnis cita starpā ir skaidrojams ar to, ka Uzņēmumu reģistrs vienkāršojis likvidācijas procedūru augsta riska uzņēmumiem. Tagad no reģistra izslēdz juridiskās personas, kas nav iesniegušas informāciju par saviem galējiem labuma guvējiem, bet īpašnieku vidū tiem ir ārvalstīs reģistrētas juridiskās personas. Tamlīdzīgi uzņēmumi tiek likvidēti ar mērķi pastiprināt cīņu ar ēnu kapitāla atmazgāšanu Latvijā. Vienkāršotās kārtības ieviešanas rezultātā pagājušajā gadā vienas dienas laikā izrādījās likvidēti simtiem uzņēmumu.

Подпись документов - Sputnik Latvija
Latvijā slēdz simtiem uzņēmumu, kas nav atklājuši beneficiārus

Gandrīz 10% slēgto kompāniju palikusi nezināma darbības sfēra, 3,5% bija nodarbināti celtniecībā, 2,6% - sabiedriskās ēdināšanas jomā. Jāpiebilst, ka likvidējamie uzņēmumi kļuvuši "jaunāki": 2018.gadā likvidēto uzņēmumu vidējais vecums sasniedza gandrīz 11 gadus, bet 2019.gadā – jau 8,4 gadus.

2017. gada nogalē Latvijā visām juridiskajām personām tika uzlikts par pienākumu atklāt savus beneficiārus un iesniegt datus par viņiem Uzņēmumu reģistrā. Par labuma guvēju tiek uzskatīta fiziska persona, ja tai tieši vai netieši pieder vairāk nekā 25% kapitāla daļu vai akciju ar balsstiesībām, ja uzņēmumu tieši vai netieši kontrolē juridiskā persona, ja tā labā vai interesēs tiek veikti juridiskās personas darījumi.

Ziņu lente
0