Skudra: Latvijas nacionālais attīstības plāns atgādina padomju statistiku

© Foto : Latvijas Universitāte Политолог Оярс Скудра
Политолог Оярс Скудра - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bezdarba samazināšanas plāni Latvijā sakņojas padomju laikos, kad bezdarba nebija, taču netika ražots arī nekas konkurētspējīgs, uzsvēra politologs Ojārs Skudra.

RĪGA, 28. decembris – Sputnik. Nacionalais attīstības plāns 2021.-2027.gadam paredz, ka bezdarba līmenim Latvijā ir jāsamazinās vairāk nekā divkārt – līdz 1,4% no 3,1% (saskaņā ar 2018.gada datiem). Latvijas nacionālo attīstības plānu sastāda Pārresoru koordinācijas centrs septiņu gadu periodam. Tas veido pamatu Eiropas Savienības fondu līdzekļu sadalei.

Politologs, Latvijas Universitātes profesors Ojārs Skudra pauda šaubas par to, šādi plāni ir izpildāmi.

"Amerikāņu ekonomisti uzskata, ka vidējais bezdarba līmenis tirgus ekonomikas apstākļos sastāda aptuveni 4%. Ja šis rādītājs ir zemāks, psiholoģiskais efekts, ko rada bažas zaudēt darbu, samazinās gandrīz līdz nullei. Tā vai citādi tehnoloģiskā revolūcija izpaudīsies pat Latvijas ekonomikā – roboti un mākslīgais intelekts mazinās nepieciešamību izmantot cilvēku darbaspēku. Arī no šī viedokļa es šaubos, vai plāni tādā mērā samazināt bezdarbu ir reāli," paskaidroja Skudra.

Eksperts konstatēja, ka ieplānotie rādītāji liek atsaukt atmiņā Padomju Savienības laikus, kad tāpat nebija bezdarba, taču netika ražots nekas konkurētspējīgs. "Tas atgādina padomju statistiku, kurā šo procentu vispār nebija," secināja Skudra.

Iepriekš vēstīts, ka no 2020. gada 1. janvāra mainīsies bezdarba pabalsta izmaksas kārtība un termiņš. Cilvēkiem, kuri nākamgad saņems bezdarbnieka statusu, pabalsts tiks izmaksāts astoņus mēnešus atbilstoši sekojošai shēmai: pirmo divu mēnešu laikā 100% apmērā, trešajā un ceturtajā mēnesī – pa 75%, piektajā un sestajā mēnesī – pa 50%, septītajā un astotajā – pa 45%.

Ziņu lente
0