Tolstojs: KNAB un Valsts kontrole ir vainīgi pie tā, ka tūristi nebrauc uz Rīgu

© Sputnik / Oksana DzadanЕлка "Диковинки"
Елка Диковинки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar CSP atskaiti, ārzemju tūristi sākuši retāk izvēlēties Rīgu saviem ceļojumiem; Rīgas domes deputāts izvirzīja versiju par to, kas varēja kļūt par šādas dinamikas iemeslu.

RĪGA, 21. novembris – Sputnik. Latvijas Centrālā statistikas pārvalde (CSP) pirms dažām dienām publicēja datus, saskaņā ar kuriem Rīgā vērojams stabils tūristu plūsmas kritiens. Šī fakta dēļ rīdzinieki pazaudējuši vismaz 287 darbavietas.

Смерч на Балтийском море - Sputnik Latvija
Ja Latviju neapplūdinās un neaiznesīs viesulis: par tūrisma attīstības perspektīvām valstī

Bijušais Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes loceklis, Rīgas domes deputāts Maksims Tolstojs uzskata, ka visā vainojama KNAB iejaukšanās Tūrisma attīstības biroja darbā, raksta Press.lv.

Pēc viņa domām situācija tikpat kardināli mainījusies kopš brīža, kad šī gada maijā Valsts kontrole sāka uzspiest Birojam savu redzējumu par to, kā tam ir jāstrādā.

"Tagad šī struktūra (Tūrisma attīstības birojs) strādā tikai un vienīgi, lai atstrādātu savas algas, nevis attīstības mērķu labad," paziņoja Tolstojs.

Viņš norādīja, ka bieži vien KNAB un Valsts kontrole pieprasīja no Biroja atskaitīties par to, kādēļ tiek aicināti tie, nevis citi skatuves mākslinieki, kādēļ izstāde tiek rīkota šajā pilsētā, nevis tajā, un tā tālāk.

"Kā ar skaitļiem var izmērīt mūsu speciālistu izjūtu? Viņi rīkoja veselu pasākumu kompleksu, un tas ir radošs darbs," skaidro deputāts.

Procesam svešu struktūru iejaukšanās iedragāja radošo daļu, kura nesa konkrētu finanšu rezultātu.

"Tajā ir mūsu pretruna ar kontrolieriem, kuri nevēlējās mūs sadzirdēt, pluss, savu lomu nospēlēja politiskais pasūtījums pirms vēlēšanām. Mēs, protams, centāmies izskaidrot savu pozīciju, taču mūs neviens nedzird. Nestrīdos – tur strādā profesionāli speciālisti – ekonomisti, grāmatveži, taču viņi nav kompetenti tūrisma īpatnībās," uzsvēra Tolstojs.

Pēc viņa sacītā, zaudētājos palikuši rīdzinieki, kuri zaudēja peļņu un darbavietas tūristu plūsmas samazinājuma dēļ galvaspilsētā, kā arī Valsts kase, kura palikusi bez nodokļiem.

Iepriekš rakstīts, ka, sākot ar 2021. gadu, Rīgā tiks ievesta tūristu nodeva. Tās apmērs sastādīs 1 eiro dienā par katru galvaspilsētas viesi.

Улица Краму в Старой Риге - Sputnik Latvija
"Kā sardīne bundžā": Tez Tour Latvia paskaidroja, kādēļ Rīgai nav vajadzīgi tūristi

Saskaņā ar lēmumu katram uzņēmumam, kurš nodarbojas ar tūristu izmitināšanu, būs jāmaksā 1 eiro dienā par katru pieņemto tūristu, taču kopsummā ne vairāk par 10 eiro, ja tūrists aizkavēsies pilsētā uz ilgāku laiku. No nodevas maksas tiks atbrīvoti bērni vecumā līdz 12 gadiem.

Saskaņā ar pašvaldības prognozēm, kuri balstās uz šiem statistikas datiem, tūrisma nodokļa ieviešana ļaus papildināt pilsētas budžetu par 3 miljoniem eiro 2020. gadā.

Tūristu nodevas ieviešana Rīgā ļaus attīstīt infrastruktūru, veicināt sakārtotību nozarē, taču galvenais ir nodrošināt šīs naudas izmantošanas caurspīdīgumu, uzskata eksperti, piemēram, Latvia Tours vadītāja Ieva Keiša uzsver sekojošo: svarīgi, lai nodevā iekasētie līdzekļi tiktu izmantoti tūrisma attīstībai, nevis birokrātiskā aparāta uzturēšanai.

Ziņu lente
0