Trīs mēnešu laikā Latvijā tika slēgti 300 uzņēmumu ar ārzemju kapitālu

CC0 / pxhere / Подпись документов
Подпись документов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūlija sākumā Latvijā tika reģistrētas 900 SIA, kuru īpašnieki ir ārzemēs reģistrēti uzņēmumi, kas nav snieguši informāciju par beneficiāriem, 321 no tām tika likvidēta.

RĪGA, 20. novembris – Sputnik. Trīs mēnešu laikā – no augusta līdz oktobrim – Latvijā tika likvidēts vairāk nekā 300 kompāniju ar ārzemju kapitālu, kuras neatklāja savus beneficiārus, kā to prasa likums. Saskaņā ar Lursoft datiem, šo kompāniju vidū ir deviņas, kuru apgrozījums 2018. gadā pārsniedza 100 tūkstošus eiro, raksta Dienas Bizness.

Экс-премьер Латвии Вилис Криштопанс  - Sputnik Latvija
Krištopāns: nabago nebūs mazāk, kamēr bizness bēg no Latvijas

2017. gada beigās Latvijā tika ieviests pienākums visām juridiskajām personām noteikt savus beneficiārus un iesniegt informāciju par tiem Uzņēmumu reģistrā. Privātpersona tiek uzskatīta par labuma guvēju, ja tai tieši vai netieši pieder vairāk nekā 25% kapitāldaļu vai akciju, ja tai ir balsstiesības, ja tā tieši vai netieši kontrolē juridisko personu, ja tās labā vai tās interesēs tiek īstenoti juridiskās personas darījumi.

Laika posmā no augusta līdz oktobrim, saskaņā ar Uzņēmumu reģistra valsts notāra lēmumu, tika likvidēta 321 sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar 100% ārzemju kapitālu, kura neatklāja patiesā labuma guvējus.

Šo kompāniju vidū deviņām apgrozījums 2018. gadā pārsniedza 100 tūkstošus eiro. Līderi bija SIA Soliris un SIA Groupe SEB Balti, kurām apgrozījums pārsniedza 800 tūkstošus eiro.

Kompānija Soliris, kas pieder Lietuvas uzņēmumam UAB Soliris, līdz šim demonstrēja veiksmīgus attīstības rezultātus, un kopš reģistrācijas brīža 2010. gadā kompānija tikai 2016. gadu noslēdza ar zaudējumiem, savukārt 2017. gadā kompānijas apgrozījums pat pārsniedza 1 miljonu eiro. Kopumā astoņu gadu laikā Soliris apgrozījums sastādīja 5,6 miljonus eiro, peļņa – 256 tūkstošus eiro, nodokļi – gandrīz pusmiljonu eiro.

Офисное здание - Sputnik Latvija
Ja klienti no Krievijas, ieteicams pašlikvidēties: bizness Latvijā nezina, kā izdzīvot

Saskaņā ar Lursoft vērtējumu kopējais ārzemniekiem piederošo kompāniju apgrozījums, kas nav paziņojušas savus beneficiārus, kā rezultātā Uzņēmumu reģistrs pieņēma lēmumu par to darbības izbeigšanu, 2018. gadā sastādīja 4,32 miljonus eiro. Šo kompāniju peļņā pērn sastādīja 2,46 miljonus eiro.

Jūnijā Latvija pirmo reizi tika publicēts Latvijas uzņēmumu beneficiāru saraksts. Saraksts sastādīts atbilstoši galvenajam rādītājam – kompāniju peļņai 2017. gadā, kuras pieder konkrētiem biznesmeņiem. Reitingā ir atrodams arī viens krievs - "Uralhim" direktoru padomes priekšsēdētājs Dmitrijs Mazepins. Viņš ir beneficiārs vienā no Latvijas dārgākajiem uzņēmumiem – Uralchem Trading, kurš specializējas minerālā mēslojuma eksporta piegādēs.

Ziņu lente
0