Daugavpils izmirst: atikušajiem palielinās ūdens un kanalizācijas tarifus

© pixabayВодопроводный кран
Водопроводный кран - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daugavpils iedzīvotāju skaits sarūk, taču aug izdevumi ūdens apgādes sistēmas uzturēšanai, tāpēc pašvaldības uzņēmumam nāksies celt tarifus, lai nenokļūtu kritiskā situācijā.

RĪGA, 9. novembris — Sputnik. Jau nākamā gada martā Daugavpils iedzīvotāji par ūdeni maksās par 15% vairāk, par kanalizācijas pakalpojumiem – gandrīz par 20% vairāk. Tam ir vairāki iemesli: no vienas puses, sarūk iedzīvotāju skaits, no otras puses, ūdens apgādes tīkla ekspluatācijas un apkalpošanas izdevumi ir pieauguši, un notiek tās modernizācija, vēsta lsm.lv.

Jauno tarifu plānu vēl jānovērtē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai, taču pat pēc paaugstināšanas tarifi Daugavpilī vēl joprojām būs vieni no zemākajiem valstī.

Tomēr pašvaldības deputāti uzskata, ka tik krasa tarifu palielināšana ir nepamatota, un norāda, ka tā radīs sociālo spriedzi pilsētā.

Patēriņš samazinās

Patlaban par kubikmetru ūdens Daugavpilī jāmaksā 72 centi, par kubikmetru ūdens kanalizācijā – 74 centi. Tādi tarifi pilsētā saglabājas jau vairāk nekā 5 gadus. Šajā laikā daudz kas ir mainījies, tāpēc SIA "Daugavpils ūdens" vēlas palielināt tarifus, lai uzņēmumā neveidotos kritiska situācija.

Счетчик электрической энергии - Sputnik Latvija
Pretēji cerībām: elektroenerģijas cena Baltijas valstīs joprojām pieaug

SIA "Daugavpils ūdens" valdes locekle Jeļena Lapinska pastāstīja, ka laikā no 2014.gada iedzīvotāju skaits pilsētā sarucis par 5%. Iedzīvotāju skaita samazināšanās dēļ uzņēmumā par 8% samazinājušies ūdens apgādes, par 9% - kanalizācijas realizācijas apjomi. Apjoma krišanās par 10% var radīt kritisku situāciju, viņa paskaidroja.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai jau iesniegts jaunais tarifu plāns: maksa par ūdeni pieaugs par 15% - līdz 83 centiem par kubikmetru, par kanalizācijas pakalpojumiem – par 19%, līdz 88 centiem par kubikmetru. SIA "Daugavpils ūdens" ekonomists Edgars Račko mierināja, ka vidējais rēķins mājsaimniecībām pieaugs vien nedaudz.

"Vidēji ģimenē ir trīs cilvēki, un vidēji tāda ģimene patērē septiņus kubikmetrus mēnesī. Tādai mājsaimniecībai tarfs pieaugs par 1,75 eiro. Protams, patēriņš katrā ģimenē var atšķirties, taču mūsu plānotais tarifs ir pamatots," ir pārliecināts Račko.

Nepārliecināja

Tomēr pat tāds tarifu pieaugums iedzīvotājus nepriecē. Neapmierināti ir arī Daugavpils domes deputāti – viņi nav pārliecināti, ka jaunais tarifu plāns ir nepieciešams. Tā vietā uzņēmumam vajadzētu rūpīgāk novērtēt iekšējās rezerves.

Tarifu maiņa nevar būtiski ietekmēt pašvaldību, taču neskaidrības ir, uzskata pilsētas saimniecības komitejas vadītājs Valērijs Kononovs.

Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Maksa par apkuri pakāpeniski izputinās Rīgas iedzīvotājus

Jebkurā gadījumā lēmumu pieņems SPRK, bet deputāti pēc tam var pieprasīt uzņēmuma atbildi.

"Daugavpils ūdens" uzskata, ka jaunie tarifi ir nepieciešami - lai arī patēriņš samazinās, slodze pieaug: pēdējos gados pilsētā uzbūvēti vairāk nekā 90 km jaunu ūdens apgādes sistēmas tīklu.

Pat pēc pieauguma ūdens un kanalizācijas tarifi Daugavpilī būs vieni no zemākajiem valstīm. Piemēram, rīdzinieki maksā 85 centus par ūdeni un 74 centus par kanalizāciju, jūrmalnieki – 90 centus par ūdeni un 1,71 eiro par kanalizāciju.

Zemākā maksa par ūdeni noteikta Rēzeknē – 58 centi, toties kanalizācija izmaksā vairāk nekā eiro.

Pirms galīgā lēmuma SPRK 6.decembrī organizēs debates ar iedzīvotājiem.

Jaunie tarifi varētu stāties spēkā no marta un attieksies uz Daugavpili, kā arī tuvējiem Naujenes, Līksnas un Kalkūnes pagastiem.

Ziņu lente
0