Latvijas budžeta paradoksi: 1300 eiro – ieslodzītajam, 50 – bērnam

© Sputnik / Sergey MelkonovРижская центральная тюрьма
Рижская центральная тюрьма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viena ieslodzītā uzturēšana izmaksā 1300 eiro mēnesī. Šajā summā iekļauts apģērbs, uzturs, telpu apkalpošana, kā arī līdzekļi ieslodzījuma vietu darbiniekiem. Bērniem tiek atvēlēts daudz mazāk.

RĪGA, 23. oktobris — Sputnik. Nākamgad Latvija atvēlēs 43,16 eiro dienā viena ieslodzītā uzturēšanai. Šī summa aptuveni atbilst pabalstam par ceturto bērnu ģimenē. Par kārtējo paradoksu Latvijas valsts prioritātēs pastāstīja neatkarīgais deputāts Aldis Gobzems.

Viņš uzsvēra, ka summa ieslodzītā uzturēšanai 43,16 eiro dienā ierakstīta 2020.gada budžeta projektā, ko apstiprinājis Ministru kabinets un pašlaik izskata Saeima. Summā iekļauti visi izdevumi – no uztura līdz telpu apkalpošanai.

"Cietumnieks pret bērnu. Valsts budžeta projekts paredz cietumnieka uzturēšanai 43.16 eiro dienā!!!! jeb 1294.80 eiro mēnesī. Tas ir gandrīz tikpat, cik šobrīd ģimenes valsts pabalsts par ceturto bērnu mēnesī. Tur arī mūsu valsts iet. Pretī jaunam un modernam cietumam, nevis jaunai un modernai izglītībai," uzrakstīja Gobzems savā lapā Facebook un publicēja dokumentus.

Patlaban ieslodzījuma vietās Latvijā atrodas aptuveni 3500 cilvēki.

No 2008.gada Latvijā slēgti divi cietumi, kā arī apvienots Matīsa un Rīgas Centrālcietums, Daugavpils un Grīvas cietums.

Šogad valstī tika slēgta vēl viena ieslodzījuma vieta, kurā sodu izcieta vīrieši par smagiem un īpaši smagiem noziegumiem – Brasas cietums.

Праздничный вечер - Sputnik Latvija
Patriotisma labad miljons eiro algām un korporatīviem: Latvija rūpējas par ierēdņiem

Patlaban Latvijā ir deviņas ieslodzījuma vietas, divas no tām – Rīgā: Iļģuciema cietums un Rīgas Centrālcietums.

Iepriekš Ieslodzījuma vietu pārvaldes vadītāja Ilona Spure paziņoja, ka cietumu novecojušās infrastruktūras uzturēšanai nepieciešami aizvien lielāki līdzekļi, tāpēc ieteicams pēc iespējas ātrāk uzbūvēt jaunu cietumu, par ko runas rit jau 12 gadus. Kad tiks uzbūvēts jaunais Liepājas cietums, būs iespējams likvidēt vismaz trīs vecās ieslodzījuma vietas, atzīmēja Spure.

Taču jauna cietuma būvdarbiem vajadzīgi 45 miljoni eiro, kas ieplānoti tikai 2022.gada budžetā.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns konstatēja: apstākļos, kad valsts neiegulda līdzekļus ieslodzījuma vietu infrastruktūras atjaunošanā, iespējams, nāksies atjaunot šī gada 1.aprīlī slēgtā Brasas cietuma darbību.

Ziņu lente
0