Rublovskis: vislielākajā budžetā neatrada naudu ārstiem

© Sputnik / Евгений ЛешковскийРаймондс Рубловский
Раймондс Рубловский  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas budžets būs lielākais visā valsts vēsturē, taču ārsti, skolotāji un policisti no tā neko neiegūs.

RĪGA, 2. septembris – Sputnik. Premjerministra Krišjāņa Kariņa paziņojumi par vēsturiski lielāko Latvijas budžetu vāji savienojami ar situāciju veselības aprūpes un izglītības nozarē, paziņoja politologs Raimonds Rublovskis radio Baltkom ēterā.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš iepriekš paziņoja, ka nākamgad budžets pieaugs par 500 miljoniem eiro un pirmo reizi Latvijas vēsturē pārsniegs 10 miljardus eiro. Premjers norādīja, ka ienākumi valsts budžetā tiek saņemti vairāk nekā iepriekš, savukārt sajūta, ka naudas pietrūkst, ir saistīta ar to, ka cilvēki vienmēr grib vairāk.

Член правления Даугавпилсской региональной больницы Григорий Семенов - Sputnik Latvija
"Patvaļa": ārsts par Veselības ministrijas atteikšanos no solītā algu pielikuma

Taču Latvijas skolotāji vairākus mēnešus pieprasīja valdībai paaugstināt algas līdz 750 eiro, draudot pretējā gadījumā ar streiku, un panāca savu tikai neilgi pirms mācību gada sākuma. Ārstiem mazāk paveicies – Veselības ministrijas vadītāja Ilze Viņķele atzina, ka nākamgad mediķu algas, visticamāk, netiks paaugstinātas par 20%, kā to paredz Veselības aprūpes finansējuma likums.

"Manī raisa iekšēju apmulsumu tas, ka viens un tas pats cilvēks, no vienas puses, saka, ka mums būs vēsturiski lielākais budžets, ap 10 miljardiem, bet pēc tam viņš pasaka, ka ir likums, ko pieņēmusi Saeima, kurš paredz, par cik ir jāpaceļ alga skolotājiem. Un tad izrādās, ka mums nav naudas nedz ārstiem, nedz skolotājiem. Un mēs piemirstam vēl vienu svarīgu sistēmu – IeM. Tā ir policija un visi cilvēki uzplečos, kuri sen nav saņēmuši algas pielikumu, taču viņu pienākumu loks ir milzīgs," paziņoja Rublovskis.

Pēc viņa domām šobrīd situācija ar ārstiem un skolotājiem ved pie katastrofas.

"Un vēl viens moments. Mums saka, ka nav tūkstotis ārstu. Pēc tam saka, ka nav 500 skolotāju. Policijā arī nepilns štats. Un neviens neskatās uz šo situāciju kopumā – kā jūs grasāties rīkoties? Runāsim tieši, ja nebūs skolotāju, nebūs ārstu, nebūs policistu, tad tas būs krahs. Tā ir katastrofa. Bet lai izveidotu labu ārstu, policistu vai skolotāju, ir jāstrādā gadiem ilgi," pateica Rublovskis.

Tādēļ, pēc politologa domām, šī situācija viņam paliek neskaidra.

"Tāpēc man ir disonanse. Ja mums ir nauda, ja mums ir vēsturiski lielākais budžets, tad kāpēc jūs neko nedarāt skolotāju, ārstu un policistu dzīves kvalitātes uzlabošanai? Bet saka: "Naudas nav, bet jūs turieties"," paziņoja Rublovskis.

Ziņu lente
0