Inčukalns teju vai nav plīsis pa šuvēm: Latvija saskārusies ar jaunu situāciju

© Foto : baltnews.lvИнчукалнское газохранилище
Инчукалнское газохранилище - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad neparasti liels skaits uzņēmumu vēlas iesūknēt degvielu Inčukalna PGK gāzes zemo cenu dēļ.

RĪGA, 30. augusts — Sputnik. Gāzes tirgotāju interese par Inčukalna pazemes gazes krātuvi (PGK) pēdējos mēnešos būtiski pieaugusi. To veicināja pašreizējās zemās gāzes cenas paziņoja GTS Conexus Baltic Grid operatora valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne, vēsta Baltic Course.

Nesen kļuva zināms, ka Conexus vairs nepieņem jaudas rezurvācijas pieteikumus Inčukalnā, jo limits ir izsmelts.

Танкер-газовоз для перевозки сжиженного природного газа (СПГ) - Sputnik Latvija
Lētākais pasaulē: Latvijā plānots būvēt SDG termināli par 150 milj. eiro

Z.Kotāne paskaidroja, ka galvenais iemesls ir dabasgāzes cenas, kas patlaban ir zemākās pēdējo piecu gadu laikā, un treideri vēlas iepirkt gāzi tagad, bet ziemā pārdot par augstāku cenu.

Viņa informēja, ka gāzes cenas kritušās, samazinoties pieprasījumam Āzijā, turklāt palielinājies ASV SDG pieprasījums. Tā kā Āzijā gāzes pieprasījums izrādījies zemāks par prognozēto, SDG gāzes vedēji devušies uz Eiropu. Piedāvājuma pieauguma dēļ cenas pēdējo mēnešu laikā ievērojami kritušās. Kotāne atzīmēja, ka augusta sākumā gāzes krātuvēs Eiropā bija iesūknēts par 20% vairāk gāzes nekā šajā periodā pērn.

Kotāne norādīja, ka pirms iesūknēšanas sezonas Conexus izpēta treideru potenciālo pieprasījumu degvielas glabāšanas pakalpojumiem Inčukalna PGK. Šīs sezonas sākumā nekas neliecināja, ka pieprasījums augs, taču jūlijā tika saņemts liels skaits jaudas rezervācijas pieteikumu.

Газ. - Sputnik Latvija
Latvija un Lietuva kopā lūdz ES naudu gāzesvadam

Tāpat viņa piebilda, ka Inčukalna pakalpojumus pašlaik izmanto 18 klienti, un daži no tiem rezervē jaudu pat uz divām sezonām. No pieejamajām 18,54 TWh (1,76 miljardi kubikmetru) uz diviem gadiem rezervēts 3,226 TWh (305,8 miljoni kubikmetru). Kotāne paskaidroja, ka gāzes tirgotāji dažādu iemeslu dēļ vēlas glabāt degvielu vairāk nekā vienu sezonu – kādam tā ir stratēģiskā rezerve, citam noslēgti kontrakti ar klientiem vairāk nekā uz vienu apkures sezonu.

Iepriekš, laikā, kad gāzes cenas bija augstas, Conexus organizēja izsoles noteikta degvielas apjoma glabāšanas tiesību pārdošanai, lai nodrošinātu spiediena radīšanai pietiekamu gāzes apjomu Inčukalna PGK. Taču, ņemot vērā to, ka tās īpašnieks zināmu laiku nevarēs izmantot iesūknēto gāzi, operators bija spiests piedāvāt tirgotājiem piekļuvi krātuvei par zemāku cenu, citādi pārdevējiem trūka stimula iesūknēt tur savu gāzi. Cenu starpību bija spiesti kompensēt visi gāzes patērētāji – Conexus iekļauj to kopējā tarifā.

Ziņu lente
0