Varasiestādes izrādīs iecietību pret Latvijas trūcīgajiem iedzīvotājiem

© Pixabay / anaterateПенсионеры, деньги
Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc Latvijas varasiestādes būs spiestas pacelt minimālās algas un neapliekamā minimuma apmēru.

RĪGA, 17. augusts – Sputnik. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2019. gada otrajā ceturksnī 27,7% nodarbināto uz rokām saņēma vien 450 eiro, raksta Eduards Eļdarovs Latvijas avīzē "Segodņa".

Citiem vārdiem sakot, gandrīz trešdaļa strādājošo Latvijas iedzīvotāju ir ja ne mazturīgie, tad vismaz noteikti maznodrošinātie.

Turklāt 15,6% strādājošo, jeb 125,7 tūkstoši cilvēku saņem uz rokām minimālo algu 430 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas vai pat mazāk.

Algu, kura sniedz kaut kādu drošības izjūtu par rītdienu, saņem vien 5,3% strādājošo. Tā ir alga 1400 eiro apmērā un vairāk pēc nodokļu nomaksas.

Евро - Sputnik Latvija
Gandrīz 30% darbinieku Latvijā saņem uz rokām mazāk nekā 450 eiro

Skaidrs, ka valdošajiem politiķiem, ja vēlas perspektīvā tādi arī palikt, jādomā, kā lai uzlabo vismaz trešdaļas strādājošo Latvijas iedzīvotāju materiālo stāvokli – to cilvēku, kuru ienākumi nepārsniedz 450 eiro. Un arī tā trešdaļa strādājošo (31,5%), kuru ienākumi sastāda no 700 līdz 1400 eiro, knapi var tikt uzskatīta par ļoti turīgu.

Tādēļ arī viņi sagaida atbalstu no valsts. Un valdošā koalīcija pat ir sākusi diskusijas par minimālās algas un neapliekamā minimuma palielinājumu nākamgad. Jaunie konservatori uzstāj, ka minimālajai algai un neapliekamajam minimumam jāsastāda 500 eiro.

Saskaņā ar varasiestāžu gaiteņu baumām, lielākā daļa koalīcijas pārstāvju tomēr domā, ka minimālā alga ir jāatstāj līdzšinējā līmenī vai arī nedaudz jāpalielina – līdz 450 eiro.

Taču arī neapliekamais minimums varētu tikt noteikts 430-450 eiro līmenī. Tātad faktiski cilvēkiem ar šādām algām netiks iekasēts ienākumu nodoklis.

Diskusijas šajā jautājumā Latvijas valdībā vēl ir tikai gaidāmas, taču skaidrs ir viens: koalīcija būs spiesta pacelt minimālās algas un neapliekamā minimuma līmeni.

Ziņu lente
0