Ekonomists aprakstīja pret Krieviju vērsto ASV jauno sankciju īpatnības

CC0 / MiLaNa19 / Проректор Финансового университета при Правительстве РФ Алексей Зубец
Проректор Финансового университета при Правительстве РФ Алексей  Зубец - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sankciju jaunajā paketē vērojamas zināmas viltības, uzskata ekonomikas zinātņu doktors Aleksejs Zubecs.

RĪGA, 6. augusts – Sputnik. Aizvadītajā nedēļā kļuva zināms, ka Vašingtona nolēmusi ieviest pret Krieviju vērsto sankciju otru paketi "Skripaļu lietas" dēļ. Jaunie ierobežojošie pasākumi skar Krievijas Federācijas valsts parādu. Sankcijas stāsies spēkā 26.augustā, informēja ASV Finanšu ministrija. Pirmais sankciju komplekss "Skripaļu lietā" stājās spēkā pērnā gada 26.augustā.

Krievijas valdības Finanšu universitātes prorektors, ekonomikas zinātņu doktors Aleksejs Zubecs intervijā radio Sputnik paziņoja, ka jaunā sankciju pakete iekārtota "visai viltīgi".

"Stāsts ir dekoratīvs. Nekādas nopietnas nozīmes no Krievijas viedokļa šīm sankcijām nebūs. Tās izstrādātas tā, lai, no vienas puses, izpildītu prasības, ko izvirzījis Kongress un aprindas, kas vērš spiedienu pret Trampu ar mērķi ieviest kārtējās sankcijas "Skripaļu lietā"... No otras puses, sankciju autori nevēlas nodarīt kaitējumu finanšu tirgū strādājošajām amerikāņu kompānijām. Tāpēc šajā sankciju paketē viss izdarīts ļoti viltīgi," paskaidroja Zubecs.

Viņš minēja virkni nianšu, kas liecina: "ASV demonstrē, ka ir izpildījušas likumu".

Российский рубль - Sputnik Latvija
Krievijas Finanšu ministrija novērtēja ASV jaunās sankcijas pret KF valsts parādu

"Aizliegta ASV banku dalība primārajā Krievijas parāda izvietojumā, bet sekundārās operācijas nav aizliegtas. Tas ir, viņi var pirkt Krievijas obligācijas sekundārajā tirgū. Tas – pirmkārt. Otrkārt, viņiem aizliegts strādāt ar Krievijas valūtas obligācijām, ar vērtspapīriem rubļos – nav aizliegts. Taču ārzemnieku acīs visinteresantākās ir tieši operācijas rubļos, tās ir ienesīgākas... Pārējais – aizliegums nodrošināt finansējumu no starptautiskajām organizācijām, taču Krievija sen neņem nekādus kredītus ne no Pasaules bankas, ne no SVF: Krievijas ekonomika ir stabila, un šie aizņēmumi tai nav nepieciešami. Tātad bija jāizpilda likums, un viņi to izpildīja. Taču pie tam rīkojās tā, lai neviens neciestu," paskaidroja Zubecs.

Eksperts uzskata, ka jaunie ierobežojumi – tā ir sankciju demonstrācija, vēlme pamest kaulu iekšējai opozīcijai ASV, un pie tam nekaitēt finanšu kompānijām ASV.

"To, ka šīm sankcijām nav vērtības, parādīja Krievijas finanšu tirgi – tie tikpat kā nereaģēja uz jaunajiem ierobežojošajiem pasākumiem. Tā sakot, "šīs desas izgatavošanas procesā nav cietusi neviena govs," secināja Zubecs.

Мэр Риги Нил Ушаков и вице-мэр Риги Андрис Америкс - Sputnik Latvija
Politika
Ušakovs un Ameriks Eiropas Parlamentā iestājās par sankciju pastiprināšanu pret KF

Krievijas Ārlietu ministrija atzīmēja, ka "Skripaļu lieta" no jauna tiek izmantota kā iegansts sankcijām. Resora oficiālā pārstāve Marija Zaharova norādīja, ka ASV vadība jau sen ierobežojusi savu banku iespējas izsniegt kredītus un ierobežo Krievijas sadarbību ar starptautiskajām finanšu organizācijām. Bloķēta arī dažādu tehnoloģiju un preču tirdzniecība, un tas nav nekas īpašs.

Savukārt Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs atgādināja, ka pēdējos gados Krievijas ekonomika ir parādījusi stabilitāti ārēju ierobežojumu ietekmē, finanšu sistēma ļauj apmierināt budžeta un uzņēmumu vajadzības pēc aizņēmuma resursiem. Taču Vašingtonas solis negatīvi ietekmēs attiecības ar Maskavu, uzsvēra ministrs.

Ziņu lente
0