Nodokļu inspektori nostājās naftas tranzīta ceļā: Valsts ieņēmumu dienestu atkal pārbauda

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Службы госдоходов Латвии
Здание Службы госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nodokļu inspektorus tur aizdomās likuma pārkāpumā, veicot telefonsarunu ierakstīšanu; ja esošā pārbaude arī konstatēs pārkāpumus, VID vadītāju Ievu Jaunzemi var atstādināt no amata.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. Valsts ieņēmumu dienestā (VID) otro reizi mēneša laikā sākusies iespējamo pārkāpumu dienesta pārbaude. Šoreiz runa ir par jauno VID darbinieku sarunu ar klientiem ierakstīšanas kārtību, vēsta TV3.

депутат Сейма Гунар Кутрис - Sputnik Latvija
Bijušais Satversmes tiesas vadītājs: Latvija pārvēršas par policejisku valsti

Pirmo pārbaudi iniciēja Saeimas Budžeta komisija pēc VID direktores Ievas Jaunzemes pretrunīgajiem izteicieniem. Speciāli izveidotā komisija konstatēja, ka ministram Jānim Reiram jāizsaka mutiska piezīme par šādas informācijas izplatīšanu. Ministrs to vēl nav izdarījis, jo ir atvaļinājumā. Taču viņa prombūtnes laikā Finanšu ministrijas vadītāja pienākumu izpildītājs Kaspars Gerhards uzsācis jaunu nodokļu dienesta pārbaudi.

"Finanšu ministrija ir saņēmusi juridiskas personas sūdzību par iespējamu VID prettiesisku darbību. Pamatojoties uz to, Finanšu ministrijas vadība pieņēma lēmumu sākt dienesta pārbaudi, kas ir ierosināta par kopējo dienestu, nevis pret kādu konkrētu personu, proti, ir sākta pārbaude par VID darbības tiesiskumu," pastāstīja Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis.

Iestāde neatklāja, kas iesniedzis sūdzību un par ko tieši. Taču saskaņā ar žurnālistu informāciju, sūdzības pieteicējs ir uzņēmums "Latvijas naftas tranzīts", kuru kontrolē Šveices advokāts Rudolfs Meroni.

Maijā VID uzlika arestu astoņiem miljoniem eiro uzņēmuma bankas kontā. Jūlijā firma iesniedza sūdzību pret to kārtību, kādā tika ierakstītas VID sarunas ar klientiem audita laikā.

Евро - Sputnik Latvija
VID vadītāja: mūsu mērķis ir lielā nauda, taču nevajag baidīties no "slazdiem krūmos"

Internetā tika publicēts Jaunzemes slepenais rīkojums, kurā viņa instruē darbiniekus, kā ir jāieraksta sarunas un kādam brīdinājumam ir jāskan. VID apstiprināja, ka pārbaude ir saistīta ar šo jauno kārtību. Komentējot Jaunzemes rīkojumu, nodokļu inspektori uzsvēra, ka lēmums ierakstīt sarunas tika pieņemts, lai samazinātu iespējamās domstarpības. VID kategoriski noliedz sistemātisku pārkāpumu iespējamību, kad sarunas tiktu ierakstītas bez brīdinājuma.

"Visas telefonsarunas, arī, kad zvanāt, lai konsultētos par savu uzņēmumu, tiek ierakstītas no šā gada 12. jūlija, par ko tika sabiedrība informēta un par ko klienti tiek informēti, kad piezvana.

Tāpat tiek ierakstītas sarunas, kad tiek veikti uzņēmumu auditi, bet arī tad uzņēmuma pārstāvji tiek informēti," pastāstīja VID pārstāvis Andrejs Vaivars.

Arī šoreiz tika izveidota speciāla komisija dienesta pārbaudes veikšanai, tajā tika iekļauts Reira padomnieks, bijušai augsta līmeņa nodokļu dienesta darbinieks Kaspars Čerņeckis. Ja arī šoreiz tiks atklāti pārkāpumi, kurus pieļāva Ieva Jaunzeme, tas var novest pie viņas atstādināšanas no amata. VID vadītājas amatu viņa ieņem vien pusgadu.

Ziņu lente
0