Latvijā pieaugs alkotūrisma nestā peļņa

© Fotolia / Joshua ResnickСтакан с виски
Стакан с виски - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 1. augusta uz Latviju sāks braukt pircēji no Somijas, Igaunijas, Zviedrijas un Norvēģijas; savukārt Latvijas budžeta ienākumi kļūs pat lielāki, nekā pirms akcīzes nodokļa alkoholam samazināšanas Igaunijā.

RĪGA, 31. jūlijs – Sputnik. Augustā tūristu skaits no Zviedrijas un Norvēģijas pieaugs, paziņoja Valkas pilsētas mērs Vents Armands Krauklis, vēsta LSM.lv.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kara nebūs: Kariņš un Ratass ir gatavi apspriest akcīzes

Pēc viņa sacītā, 1. augustā Latvijā samazināsies alkohola akcīzes nodoklis, kas piesaistīs vēl vairāk somu un igauņu pircējus un tūristus. Saskaņā ar optimistiskākajām prognozēm budžeta ienākumi kļūs pat lielāki, nekā pirms akcīzes nodokļa alkoholam samazinājuma Igaunijā.

Politiķis uzskata, ka nenozīmīgu alkohola pārdošanas kritumu Latvijā, vien 10%, izraisīja tas, ka ir pagājis mēnesis, kopš Igaunijā tika samazināts akcīzes nodoklis, tādēļ daudzi ražotāji joprojām izpārdod preci pēc līdzšinējām cenām. Taču arī pēc cenu stabilizācijas Igaunijā, pēc viņa domām, lielu zaudējumu nebūs, jo Latvija laicīgi veica atbildes pasākumus.

Kā jau iepriekš ziņoja Sputnik Latvija, no 1. augusta Latvija, sekojot Igaunijas lēmumam, samazināja akcīzes nodokli stiprajam alkoholam par 15%, tagad likme sastāda 1564 eiro par 100 litriem tīra spirta. Alus akcīze paliks nemainīga, jo pat pēc akcīzes nodokļa samazināšanas Igaunijā Latvijā alus joprojām ir lētāks.

Saeimas lēmums samazināt akcīzes nodokli stiprajiem dzērieniem izmaksās Latvijas budžetam 70 miljonus eiro nesaņemto nodokļu veidā, taču, kā apgalvo valsts valdība, pretējā gadījumā, palaistās izdevības dēļ zaudējumi sastādītu ap 92 miljoniem eiro.

Igaunijas valdība, kura no 1. jūlija samazināja akcīzes nodokli alkoholam, sagaida budžeta zaudējumus 12 miljonu eiro apmērā, taču cer, ka alkohola pārdošanas apjomu izaugsme palīdzēs paaugstināt ienākumus par 3 miljoniem eiro gadā.

Коктейль - Sputnik Latvija
Liepiņa: alkohola reklāmas aizlieguma masu medijos dēļ cilvēki nepārstās dzert

Vērts atzīmēt, ka pierobežas alkohola tirdzniecības apjoms Latvijā tiek vērtēts 45 miljonu eiro apmērā gadā. Alkohola veikali uz Latvijas un Igaunijas robežas pērn pārdeva 40,5 miljonus litru alkohola.

Saskaņā ar SKDS pētījumu centra veiktās aptaujas pilngadīgo Igaunijas iedzīvotāju vīdu, 2018. gadā igauņi Latvijā alkoholam iztērējuši aptuveni 124,5 miljonus eiro, neskaitot benzīna, produktu un cita veida pakalpojumu izdevumus.

2017. gada pirmajā pusē uz Latvijas robežas tika pārdoti 1,43 miljoni litru stipro dzērienu, savukārt 2016. gadā – vien 0,27 miljoni litru

Ziņu lente
0