Ekonomiste: Latvija dara visu iespējamo, lai samazinātos nodokļu maksātāju skaits

CC0 / pxhere / Мужчина с чемоданом
Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sūdzēdamies par to, ka nodokļus maksā neliels skaits cilvēku, Kariņš atkārto plaši izplatītu mītu; patiesā problēma ir, kur tiek iztērēti budžeta līdzekļi, uzskata ekonomiste Jevgēņija Zaiceva.

RĪGA, 28. jūnijs — Sputnik. Ekonomiste Jevgēņija Zaiceva nepiekrīt premjerministra Krišjāņa Kariņa viedoklim par to, ka Latvijas tautsaimniecības galvenā problēma ir ēnu ekonomika.

Savu viedokli viņa pauda intervijā Sputnik Latvija.

"Kariņa kungs neizpauda savas domas – tas ir mīts, kas klīst Latvijas ierēdņu vidū," konstatēja Zaiceva.

Viņa ir pārliecināta, ka uzņēmēji Latvijā maksā pietiekamus nodokļus, īstā problēma ir tā, ka valsts tos neracionāli izmanto.

Vēl vairāk, pēc Zaicevas domām, valsts nerada apstākļus iedzīvotāju, tātad – nodokļu maksātāju – skaita pieaugumam Latvijā.

"Gluži pretēji, tiek darīts viss, lai cilvēki brauktu prom no šejienes, tāpēc neizdodas palielināt iekasēto nodokļu apjomu, palielināt nodokļu maksātāju skaitu," viņa atzīmēja.

Problēmas rada arī tas, ka ēnu ekonomikas pētnieki, uz kuru pārskatiem atsaucas valdība, neatklāj tās aprēķinu metodiku – tā ir slēgta informācija. Rezultātā nav saprotams, ko viņi sauc šajā vārdā un kas slēpjas aiz norādītajiem skaitļiem. Tādi pētījumi maldina publiku un padara problēmu par mītu.

Pēc Jevgēņijas Zaicevas domām, nodokļu nemaksātāji, protams, ir, taču daudzi no viņiem ir saistīti ar valdošo eliti.

"Tāpēc Kariņa ierosinājums samazināt nodokļus, protams, ir pievilcīgs un populistisks, taču tas nav īstenojams," konstatēja ekonomiste.

Iepriekš vēstīts, ka premjerministrs Krišjānis Kariņš aicināja iedzīvotājus apzinīgāk maksāt nodokļus un uzsvēra, ka gribētu samazināt nodokļu likmes, taču šim nolūkam nepieciešams, lai lielāks skaits cilvēku pildītu savas saistības.

Nespriediet par pagātni pēc tagadnes normām

Ekonomiste nepiekrita tiem, kuri Kariņa aicinājumu godīgi maksāt nodokļus uzskata par cinismu, lai arī viņa paša sieva "optimizējusi" nodokļus, pārdodot nekustamo īpašumu ar ārzonas shēmām.

Portfelis - Sputnik Latvija
Zaiceva: "saimnieks-latvietis" vispār aizmirsis, kas ir darbs

"Kad Kariņš veica kaut kādus darījumus ar ārzonas shēmām, tā bija standarta situācija, to darīja privātais bizness Latvijā un visā pasaulē," atzīmēja Zaiceva.

Viņa atgādināja, ka ārzonas darījumu ierobežošanas process Eiropā sākās tikai 2016. gadā, bet agrāk tas bija normāls un netika uzskatīts par likumdošanas pārkāpumu.

"Nevar novērtēt tā perioda notikumus pēc šīsdienas normām – arī tā ir populistiska pieeja, ko izmanto tie, kuri vēlas nopelnīt kaut kādus punktus. Es uzskatu, ka ir nekorekti par to runāt," uzsvēra ekonomiste.

Ziņu lente
0