Visiem jāsamet pa druskai: premjers paskaidroja, kā samazināt nodokļus

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки
Премьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs Kariņš un VID vadītāja Jaunzeme pastāstīja, kā plāno tuvināt Latviju ziemeļvalstīm, un aicināja iedzīvotājus būt apzinīgākiem.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš gribētu samazināt nodokļus, taču šim nolūkam jāpanāk, lai lielāks skaits cilvēku tos maksātu. Par to politiķis pastāstīja pēc tikšanās ar Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi, vēsta lsm.lv.

Барная стойка - Sputnik Latvija
Restorāna Kinfield saimniece: VID vadība melo – nodokļi tika maksāti

Pēc premjera domām, ēnu ekonomika ir viens no valsts tautsaimniecības lielākajiem bremzētājiem – tās dēļ ir zemas pensijas un algas publiskajā sektorā. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka nepieciešama cieņpilna attieksme pret godprātīgajiem maksātājiem.

"Mums ir uz salīdzinoši zemām algām vislielākās nodokļu likmes Ziemeļeiropā un Skandināvijā, bet nodokļu iekasējamība pret IKP (iekšzemes kopproduktu – red.) – viena no viszemākajām. Tas neiet kopā.

Kāpēc standartrežīmā ir jāmaksā visi nodokļi, bet ir citi legāli režīmi, kur nav? Ko tad tas viens būtu darījis labāk vai sliktāk par otru?" vaicāja Kariņš.

Viņš atzīmēja, ka Ministru kabinets sadarbībā ar VID strādās pie nodokļu slodzes optimizācijas.

"Bet svarīgi, protams, arī sabiedrībā saprast, ka nemaksāt nodokli nozīmē atņemt kādam pensiju, atņemt kādam ārstam algu, atņemt skolotājam algu. Mums ir valdībai jādomā, kā to sistēmu uzlabot," uzsvēra Kariņš.

Viņš atgādināja, ka nodokļu sistēmu plānots izanalizēt 2021. gadā.

Politiķis apliecināja, ka viņa mērķis būtu mazināt nodokļus, ja vairums sabiedrības tos godprātīgi maksātu.

"Mums jāskatās, kā skandināvi var dzīvot ar zemākām likmēm, bet iekasēt vairāk. Tas saistīts ar to, ka visi maksā," pastāstīja Kariņš.

Viņš uzskata, ka ilgtermiņā vajadzētu samazināt likmes, taču palielināt to iekasēšanas līmeni.

"Ja visi samet pa druskai, sanāk ļoti daudz. Bet pašlaik mums ir nevienlīdzīga situācija, kas daudzos rod netaisnības izjūtu: kāpēc man maksāt nodokļus, ja kaimiņš var nemaksāt," sacīja premjers.

Maksājiet brīvprātīgi

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme atzīmēja, ka dienesta rīcībā esošie analītiskie rīki arvien veiksmīgāk ļauj atklāt ēnu ekonomikā darbojošos.

"Mūsu mērķis ir brīvprātīga nodokļu nomaksa. Tikai tad mēs varam mazāk iejaukties uzņēmējdarbībā.

Ja mums izdotos kā Zviedrijā, ka 90% būtu brīvprātīgi nomaksāti. Šobrīd mums ir tikai 57%. Mums ir jāiet pakaļ 30% un jāskatās. Mēs gribētu, lai vēl manā darba laikā mēs sasniegtu vismaz 65% un tuvotos tiem 90%," konstatēja Jaunzeme.

Arī viņa uzsvēra, ka ēnu ekonomika bremzē Latvijas attīstību.

"Esot ēnu ekonomikā, uzņēmums nevar ņemt kredītus, nevar attīstīties, nevar arī apgūt jaunus tirgus, jo - kurš gan vēlēsies sadarboties ar uzņēmēju, kuram nav skaidras finanšu perspektīvas.

Служба госдоходов - Sputnik Latvija
Nodokļi žņaudz: Valsts ieņēmumu dienests ķēries pie firmas "Skrīveru saldumi"

Tādēļ ēnu ekonomikas mazināšana ir un paliks mūsu galvenais uzdevums kopā ar cieņpilnu attieksmi un  brīvprātīgu nodokļu nomaksu," skaidroja VID ģenerāldirektore.

Preses konferencē Kariņam tika uzdots arī jautājums par līdz šim neizkliedētajām aizdomām, ka labklājības ministres Ramonas Petravičas ģimenes uzņēmums, iespējams, izvairījies no nodokļiem. Premjera atbilde bija izvairīga – viņš uzsvēra – ja Petravičai izsniegta pielaide valsts noslēpumam, viņas pagātne ir vispusīgi izvērtēta.

Savukārt Jaunzeme piebilda, ka vērsusies Finanšu ministrijā ar ierosinājumu turpmāk pieļaut VID pārbaužu publiskošanu.

Iepriekš vēstīts, ka liels skaits uzņēmēju kritizē valdību par stingro nodokļu politiku, kuras rezultātā tiek likvidēta virkne uzņēmumu. Piemēram, 20. jūnijā slēgtā restorāna Kinfield bijusī īpašniece organizēja pie Saeimas protesta akciju – viņa iebilda pret nodokļu politiku, kuras rezultātā pēc nodokļu nomaksas uzņēmējiem atliek vien "barankas caurums".

Ziņu lente
0