Ukraina iesniegusi Krievijai piedāvājumu gāzes jautājumā

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГазокомпрессорная станция Закарпатской области
Газокомпрессорная станция Закарпатской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraina ir gatava uzņemties saistības pieņemt Krievijas gāzi uz robežas un atgriezt uz robežas ar Eiropas Savienību. Un ne tikai.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Ukrainas koncerts "Naftogaz" piedāvājis Krievijas holdingam "Gazprom" noslēgt līgumu par gāzes mijmaiņas – "svop" – darījumu tranzīta līguma vietā, vēsta Sputnik Igaunija.

Kā vēsta aģentūra RIA Novosti, atsaucoties uz Ukrainas kompānijas izpilddirektora Jurija Vitrenko teikto, tas nozīmē, ka Ukraina varētu uzņemties saistības pieņemt Krievijas gāzi uz robežas un atgriezt uz robežas ar Eiropas Savienību.

Tas ļaus "Gazprom" neuzņemties riskus, kas saistīti ar Ukrainas regulatoru un gāzes transporta sistēmas operatoru – to veiks "Naftogaz", uzskata Ukrainas kompānija.

Tranzīta maksa šādā līgumā tiks aprēķināta nevis kā transportēšanas tarifs, bet gan kā starpība, kuras apmēru Ukrainas kompānija aplēsīs atbilstoši Eiropas noteikumiem un saskaņos ar Eiropas Savienību.

Vitrenko piebilda, ka paredzēts papildu noteikums – "Gazprom" jānoslēdz līgums ar "Ukrtransgaz" par Ukrainas un Krievijas gāzes transporta sistēmu savienošanu.

"Mūs apmierina Eiropas Savienības piedāvājums – nodrošināt tehnisko iespēju (jaudu) gāzes pienākšanai Ukrainā no Krievijas vismaz 90 miljardu kubikmetru gāzes apjomā gadā. Tas ir, būs 30 miljardi kubikmetru papildu tranzīta apjomiem, kas pieejami gan "Gazprom", gan citām kompānijām," teica Vitrenko.

Iepriekš vēstīts, ka Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novāks paziņoja: Krievija ir gatava pagarināt līgumu gāzes piegādēm Ukrainai ar pašreizējiem noteikumiem.

Газодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области - Sputnik Latvija
Ārkārtas situācija Ukrainā: gāzes atlicis vien 10 dienām

Pašreizējie Krievijas gāzes piegādes un tranzīta līgumi beidzas 2019. gada nogalē. Pie tam Ukraina kopš 2015. gada nogales ir atteikusies no iepirkumiem "Gazprom" un iesūknē glabātavās degvielu, kas ar reversu iegādāta Eiropā.

Lai arī Ukrainas valdība jau vairākkārt ir ziņojusi, ka viņiem izdevies "nokāpt no Krievijas gāzes adatas", daudzi ierēdņi un politiķi atgādina, ka šādi iepirkumi ir dārgāki nekā tiešās piegādes no Krievijas.

Šī gada jūnija sākumā "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers paziņoja, ka koncerns ir gatavs pārdot degvielu Ukrainai par zemāku cenu nekā tā saņem ar reversa noteikumiem, tāpēc cenas gala patērētājam saruktu par ceturto daļu.

Ziņu lente
0