Aptieku uzcenojumu līderis: kāpēc zāles Latvijā ir dārgas

© Sputnik / Maxim Bogodvid / Pāriet pie mediju bankasСезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ в России
Сезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ в России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
PVN medikamentiem Latvijā ir viens no augstākajiem Eiropā, vairumtirdzniecības un aptieku uzcenojumi – augstākie Baltijas valstīs.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Aizvadītajā nedēļā Veselības ministrijā notika farmaceitiskas nozares konsultatīvās padomes sēde, kuras dalībnieki iepazinās ar pārskatu, kas atklāja medikamentu augsto cenu iemeslus, vēsta rus.db.lv.

Spriežot pēc VM pētījuma, Latvijā ir augstākie uzcenojumi medikamentiem Baltijas valstīs – gan kompensējamiem, gan nekompensējamiem, kā arī augstākie uzcenojumi aptiekās.

Вице-президент Латвийского общества врачей Марис Плявиньш - Sputnik Latvija
Pļaviņš paskaidroja, kā Latvijā padarīt zāles pieejamākas

Piemēram, nosacīti kompensējamam medikamentam, kura cena ir 10 eiro, uzcenojums Lietuvā ir 0,51 eiro, Igaunijā – 0,50 eiro, Latvijā – 0,70. Situācija nekompensējamo medikamentu jomā ir vēl sliktāka - medikamentam, kura cena ir 10 eiro, uzcenojums Igaunijā — 0,50 eiro, Lietuvā – 0,70 eiro, Latvijā — 1,63 eiro.

Dārgākām zālēm uzcenojums ir vēl lielāks: kompensējamam medikamentam, kura cena ir 20 eiro, uzcenojums Lietuvā ir 0,51, Igaunijā – 0,75, Latvijā – 1,25 eiro. Nekompensējamam medikamentam par 20 eiro, uzcenojums Lietuvā ir 1,00, Igaunijā – 0,60, Latvijā – 2,84 eiro. Tātad uzcenojums dažām zālēm Latvijā ir 3-4 reizes lielāks nekā kaimiņvalstīs.

Latvija ieņēmusi līdera vietu arī aptieku uzcenojumu ziņā: piemēram, par 5 eiro vērtām zālēm uzcenojums Lietuvā veido 1,10 eiro, Igaunijā — 1 eiro, bet Latvijā — 1,68 eiro.

Šie dati vēlreiz pierāda, ka medikamentu augstās cenas valsts aptiekās, neskatoties uz likumā paredzētajiem uzcenojumu "griestiem", ir vairumtirdzniecības uzņēmumu un aptieku tīklu pārlieku augsto uzcenojumu tiešs rezultāts. VM apņēmusies atrisināt šo problēmu tuvākajā laikā.

Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) izpilddirektors Valters Bolēvics norādīja, ka VM vispirms jāsamazina maksimālais pieļaujamais medikamentu uzcenojums gan vairumtirgotājiem, gan aptiekām.

Контроль качества продукции - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvijā zāles tirgo uz kredīta. Kas notiks tālāk?

Cenu ietekmē arī PVN likme: Lietuvā nodoklis veido 5%, Igaunijā — 9%, Latvijā — 12%. Starp citu, PVN medikamentiem Latvijā ir viens no augstākajiem Eiropā (Zviedrijā, Lielbritānijā un Maltā — 0%, Francijā — 2,1%%, Šveicē — 2,5%, Spānijā — 4% utt.).

Pērn Saeimas Sociālo lietu un darba komisija ierosināja valdībai izveidot darba grupu, kas izvērtētu iespējamo PVN atcelšanu kompensējamiem un recepšu medikamentiem. Aptieku īpašnieku asociācija ierosināja samazināt medikamentu PVN līdz 5% kā Lietuvā.

Eurostat novērtēja, ka Latvija ir viena no piecām ES valstīm, kuras iedzīvotājiem farmaceitiskajiem preparātiem paredzētie izdevumi kļūst par nopietnu finansiālo slogu.

Ziņu lente
0