Latvijā un Lietuvā pakāpušās elektroenerģijas cenas

CC BY 2.0 / Mr ATM / Счетчик электрической энергии
Счетчик электрической энергии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pie tam, Nord Pool biržā elektroenerģijas vidējā cena samazinājusies par 6% – līdz 37,48 eiro par megavatstundu.

RĪGA, 29. maijs – Sputnik. Elektroenerģijas cenas Lietuvā un Latvijā kāpušas straujāk nekā Igaunijā, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz neatkarīgo enerģijas piegādātāju Elektrum Lietuva.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas palielinājās visās Baltijas valstīs. Lietuvā tās cena palielinājās par 11%, Latvijā – par 10%. abās valstīs elektroenerģijas cena sasniedza 50,63 eiro par megavatstundu. Igaunijā tā pieaugusi vien par 1% – līdz 46,33 eiro par megavatstundu.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Tagad var iztikt bez Lietuvas: Kaļiņingrada ir enerģētiski neatkarīga

Taču Nord Pool biržā elektroenerģijas vidējā cena, tieši pretēji, samazinājusies par 6% – līdz 37,48 eiro par megavatstundu.

Elektrum Lietuva eksperti apgalvo, ka cenu izmaiņas Baltijā ietekmējusi elektroapgādes līniju jaudas samazināšanās starp Zviedriju un Somiju, kā arī starp Igauniju un Latviju. Tāpat par 43%, līdz 190 megavatstundām, samazinājusies savienojuma jauda starp Kaļiņingradu un Lietuvu.

Tiek uzsvērts, ka sausie laikapstākļi Skandināvijas valstīs ietekmējuši ūdens līmeni, taču gāzes un ogļu cenu kritums noveda pie vidējās cenas izmaiņām Nord Pool fondu biržā.

Elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs kopumā nav mainījies, tikai Lietuvā tas palielinājies par 1%, līdz 224 gigavatstundām. Ražošanas apjomi visā reģionā nedēļas laikā pieauguši par 2%.

Pagājušajā nedēļā Kaļiņingradas apgabalā notika energosistēmas izmēģinājumi izolētā režīmā. Tika atzīmēts, ka šī laika garumā tirdzniecības caurlaides spēja starp Lietuvu un šo Krievijas reģionu bija vienāda ar nulli.

Izmēģinājumi tika pabeigti 25. maijā. Energosistēma strādāja bez traucējumiem, problēmas netika piefiksētas.

Ziņu lente
0