Latvija nevēlas pazaudēt alkotūristus un ir gatava samazināt akcīzes nodokli alkoholam

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр финансов Янис Рейрс подал бюджет на 2019 год в Сейм
Министр финансов Янис Рейрс подал бюджет на 2019 год в Сейм - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija grasās samazināt alkohola akcīzes nodokli un nopietni iedragāt pierobežas tirdzniecību Latvijā.

RĪGA, 29. maijs – Sputnik. Finanšu ministrs Jānis Reirs pastāstīja, ka Latvija, sekojot Igaunijas lēmumam, izskata iespēju samazināt akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem, raksta Jauns.lv.

Igaunijas jaunā valdība nolēma no šī gada 1. jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokli gan stiprajiem, gan vieglajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Latvijā no 2019. gada 1. marta akcīzes nodoklis vīnam, alum un stiprajiem dzērieniem paaugstinājies par 10%. Saskaņā ar iepriekš veiktiem aprēķiniem, vīna pudelei bija jākļūst dārgākai par aptuveni 12 eirocentiem.

Reirs uzsvēra, ka Latvija seko līdzi Igaunijas lēmumiem, tāpēc nākamnedēļ Finanšu ministrijas sekretāra Ata Zakatistova vadībā kopā sanāks darba grupa, kura izskatīs alkohola akcīzes nodokļa samazināšanas iespēju arī Latvijā.

"Reģiona līmenī ir svarīgi saglabāt konkurētspēju, tāpēc neredzu lielas problēmas samazināt akcīzi alkoholam," pateica finanšu ministrs, piebilstot, ka šobrīd nevar prognozēt, par cik procentiem Latvijā varētu samazināt alkoholisko dzērienu akcīzes.

Tāpat Reirs paziņoja, ka akcīzes nodokļa samazināšana varētu stāties spēkā jau šogad, bet viss būs atkarīgs no tā, cik ātri nodokļu darba grupa izstrādās savus piedāvājumus, un no tā, cik drīz tos izskatīs koalīcijas partneri.

Ministrs piebilda, ka gadījumā, ja Latvija nolems samazināt akcīzes nodokli alkoholam, nāksies domāt par kompensējošiem pasākumiem, jeb par to, kur lai ņem papildu ienākumus vai kādā veidā jāsamazina izdevumi. Reirs šobrīd nespēj sniegt atbildi, kur lai ņem trūkstošos budžeta līdzekļus, ja alkohola akcīzes nodoklis tiks samazināts.

Банковская карта - Sputnik Latvija
Latvija zaudē ienākumus: alkoholu atļaus pārdot Internetā

Pēc alkohola akcīzes nodokļa paaugstināšanas 2017. gadā Igaunijas budžets saņēma par 50 miljoniem eiro mazāk, nekā bija plānots. Stipro dzērienu pārdošanas apjoms, salīdzinot ar 2016. gadu, samazinājās par 33%, kas nodarīja lielus zaudējumus ne vien Igaunijas budžetam, bet arī Igaunijas alkohola ražošanas sektoram.

Ko zaudēja Igaunija – to ieguva Latvija: uz valsti sāka braukt ne vien igauņu, bet arī somu alkotūristi, un pierobežas pilsētās viens pēc otra sāka vērties vaļā alkohola tirdzniecības veikali.

Ziņu lente
0