"Ofšorizācijas beigas Latvijā": likvidācija draud airBaltic akcionāram

© Sputnik / Sergey MelkonovДевушки наблюдают за посадкой самолета
Девушки наблюдают за посадкой самолета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viens no uzņēmumiem, kuru īpašumā ir airBaltic akcijas, neatklāj patiesos labuma guvējus. Par to uzņemuma draud likvidācija.

RĪGA, 23. aprīlis — Sputnik. Prasība uzņēmumiem deklarēt ne tikai formālos īpašniekus, bet arī patiesos labuma guvējus, var radīt grūtības nacionālajai aviokompānijai airBaltic. Ja viens no tās mazākuma akcionāriem, uzņēmums Aircraft Leasing 1, neizpildīs likuma prasības un neatklās savu patiesā labuma guvēju, kompānijai draud likvidācija, vēsta Skaties.lv.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma norma, kas uzdod uzņēmumiem atklāt patiesos labuma guvējus, stājās spēkā 2017. gada nogalē. Kopš tā laika nav iespējams nodibinat nevienu jaunu uzņēmumu, neatklājot patiesos labuma guvējus.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
"Par kādiem muļķiem tautu tur?" – sociālie tīkli apspriež premjera apšaubāmo darījumu

Esošajām kompānijām dots laiks patieso labuma guvēju atklāšanai. Uzņēmumu reģistrs informēja, ka atlicis vien aptuveni 1000 uzņēmumu, kuri to nav izdarījuši – mazāk par 1%.

"Pašlaik mēs viņus uzrunājam caur elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Jau bija nosūtīti paziņojumi un virkne uzņēmumu reaģējuši. Tuvākajā laikā nosūtīsim vēlreiz atkārtotu aicinājumu iesniegt informāciju," norāda Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere.

Kas gūst labumu no airBaltic

"Situāciju var nosacītā, bet diezgan nopietnā veidā saukt par "ofšorizācijas" posma beigām Latvijā. Sākot no 1. augusta, visas kompānijas, kuras nebūs atklājušas patiesos labuma guvējus, mēs izslēgsim no Uzņēmumu reģistra," apliecināja tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Tātad šie uzņēmumi tiek vienkārši likvidēti. To vidū ir arī Aircraft Leasing 1. Uzņēmums parādījās 2014.gadā, kad  nacionālajai aviokompānijai tika piesaistīts investors Ralfs Dīters Montāgs-Girmess. Dažus gadus vēlāk uzņēmumam negaidīti nomainījās īpašnieks. Īpašnieka maiņa tika apspriesta valdībā, publiski izskanēja, ka jaunais īpašnieks ir Dānijas uzņēmējs Larss Tūsens. Arī šobrīd viņš ir Aircraft Leasing 1 valdes priekšsēdētājs. Kompānijas kapitāldaļas pieder Dānijā reģistrētam uzņēmumam, taču patiesie labuma guvēji nav atklāti.

Uzņēmēji - Sputnik Latvija
Endziņš: uzņēmumu pārbaudēs Latvijas bankas pārkāpušas visas robežas

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits apliecināja, ka valdības un Satiksmes ministrijas rīcībā ir visa informācija par airBaltic akcionāru patiesajiem labuma guvējiem. "Likuma ievērošana ir, protams, jebkuras juridiskas personas pienākums un atbildība," norādīja politiķis.

Ministrs neapstiprināja, vai Tūsens ir patiesais labums guvējs, un ieteica uzdot šo jautājumu pašam uzņēmumam. Uzņēmumu reģistrā SIA Aircraft Leasing 1 nav norādījis absolūti nekādu kontaktinformāciju, taču tajā minēta adrese, kurā atrodas arī advokāts birojs Sorainen, kura klients ir Aircraft Leasing 1. Žurnālisti vērsās pie Sorainen ar jautājumu, kāpēc viņu klients nepilna likuma prasības, taču atbilde netika saņemta.

Ziņu lente
0