VID piemēros jaunus sodus par pārkāpumiem nodokļu jomā

© pixabayМолоток судьи
Молоток судьи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu ministrijas izstrādātie grozījumi paredz stingrākus sodus par dažādiem pārkāpumiem nodokļu jomā.

RĪGA, 15. aprīlis — Sputnik. Latvijas Finanšu ministrijas (FM) izstrādājusi grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, paredzot bargākus sodus par pārkāpumiem nodokļu jomā, vēsta Mixnews.lv.

Likuma grozījumi paredz papildināt likumu ar jaunu nodaļu, kurā noteikti administratīvie pārkāpumi nodokļu jomā un kompetentās iestādes, kas piemēros administratīvo sodu.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāja nopirka mašīnu Lietuvā par skaidru naudu un saņēma 3000 eiro sodu

Jaunie grozījumi paredz sodu no 125 eiro līdz 2000 eiro apmērā fiziskajām personām vai valdes loceklim par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, par peļņas un citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu.

Pie tam grozījumi paredz iespēju liegt valdes loceklim ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās minēto pārkāpumu gadījumā.

Par nereģistrēšanos nodokļu maksātāju reģistrā fiziskajām personām varēs piemērot naudas sodu 50-210 eiro apmērā, juridiskajām personām - no 50 eiro līdz 350 eiro.

Par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksāšanu varēs piemērot naudas sodu fiziskajām personām vai valdes loceklim no 140 eiro līdz 2000 eiro, aizliedzot valdes loceklim ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās vai bez tā.

Интернет - мошенники - Sputnik Latvija
Valsts ieņēmumu dienests apkaros nelegālo tirdzniecību Internetā

Naudas sodu fiziskajām personām vai valdes loceklim no 140 eiro līdz 2000 eiro apmērā būs iespējams piespriest par VID piemēroto aizliegumu neievērošanu, iespējams arī liegums valdes loceklim ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās.

Paredzēts sods par skaidrā naudā veikto darījumu nedeklarēšanu ar fiziskajām personām, kurām atbilstoši normatīvajiem aktiem nav jāreģistrē saimnieciskā darbība. Šādā gadījumā varēs piemērot naudas sodu fiziskajām personām – 3% apmērā no nedeklarētās summas, bet juridiskajām personām – 5% apmērā no nedeklarētās summas.

Fiziskajām personām, kas nav uzstādījušas maksājumu reģistrēšanas elektroniskās ierīces un iekārtas,  draud naudas sods 140-350 eiro apmērā, juridiskajām personām – sods no 140 eiro līdz 1400 eiro.

Кошелек - Sputnik Latvija
Jurists: cīņa ar skaidro naudu satricinās Latvijas nabadzīgāko iedzīvotāju slāni

Grozījumos paredzēts arī sods par nodokļu deklarācijas iesniegšanas termiņa kavējumu un neziņošanu VID par aizdomīgiem darījumiem.

Jāpiebilst, ka aprīļa sākumā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, kas paredz aizliegumu skaidras naudas norēķiniem darījumos ar nekustamo īpašumu. FM piedāvāja ierobežot norēķinus skaidrā naudā arī transporta līdzekļu pirkšanas darījumos un samazināt limitu darījumiem skaidrā naudā līdz 3000 eiro (patlaban šis limits sasniedz 7200 eiro), taču Saeima šādus soļus noraidīja.

Ziņu lente
0