Mediji: Swedbank Lietuvas filiāle varēja pārskaitīt naudu bijušajam Trampa štāba vadītājam

© REUTERS / Ints KalninsSwedbank
Swedbank - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar Lietuvas medija informāciju Pols Manaforts 2012. gadā savā kontā saņēmis gandrīz miljonu dolāru no kompānijas Inlord Sales, kur līdzekļi tika saņemti no Lietuvas firmas.

RĪGA, 27. marts – Sputnik. Ar Swedbank Lietuva nodaļas starpniecību varēja tikt pārskaitīti aizdomīgas izcelsmes līdzekļi kompānijai, kuru saista ar Donalda Trampa vēlēšanu štāba bijušo vadītāju Polu Manafortu, raksta 15min.lt.

Savukārt Zviedrijas sabiedriskā televīzijas raidorganizācija SVT vēsta, ka savā Igaunijas filiālē Swedbank būtiskā apmērā nav izpildījusi savas naudas atmazgāšanas apkarošanas saistības.

Здание Swedbank в Риге - Sputnik Latvija
Ogres novads nolēmis atteikties no Swedbank pakalpojumiem

Medijs apgalvo, ka tā apkopotie dati liecina par kompānijas miljonu līdzekļu saņemšanu, kas figurē izmeklēšanā par Manaforta izvairīšanos no nodokļu nomaksas un ārzemju kontu slēpšanu.

Saskaņā ar Lietuvas portāla informāciju, Manaforts 2012. gadā saņēma savā Kipras kontā gandrīz miljonu dolāru no Apvienotajā Karalistē reģistrētās kompānijas Inford Sales. Medijs raksta, ka divos Inford Sales kontos – viens Latvijā un viens Lietuvā – tika saņemta nauda no Lietuvā strādājošās ofšora kompānijas Vega Holding konta. Pēdējo saista arī ar bijušo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču.

Saskaņā ar SVT datiem, ar Manafortu saistāmā kompānija saņēmusi no Vega Holding vairākus desmitus miljonu dolāru. Lietuvas konts varēja darboties bankā Ukio bankas, 2011. gada janvārī un februārī uz to Vega Holding pārskaitīja 25,2 miljonus dolāru, raksta 15min.lt. Portāls piebilst, ka Vega Holding bijis konts Swedbank Lietuvas filiālē no 2004. līdz 2014. gadam.

Lietuvas Bankas uzskata, ka neviena no 50 kompānijām, minētām SVT materiālos kā iespējamie naudas atmazgāšanas instrumenti, nav bijušas Swedbank Lietuvas filiāles klients.

Saskaņā ar SVT datiem Swedbank iekšējās atskaites sastādītāji nonākuši pie secinājuma, ka Igaunijas filiālē netika izpildītas naudas atmazgāšanas apkarošanas saistības. Savukārt Zviedrijas banka paziņoja, ka atskaites melnraksts, kuru izpētīja telekanāls SVT, pievienots plašākai ārējai izmeklēšanai un nosūtīts Zviedrijas varasiestādēm, vēsta ERR, atsaucoties uz Reuters.

"Konstatēti ievērojami pārkāpumi naudas atmazgāšanas apkarošanas saistību izpildē Swedbank Igaunijas filiālē," - citē SVT atskaiti, kuru sastādījis norvēģu advokāts.

Zviedrijas telekanāls ziņojis arī par to, ka Swedbank, attiecībā pret kuru Zviedrijas un Igaunijas Finanšu inspekcijas veic kopīgu izmeklēšanu, runājusi ar augsta naudas atmazgāšanas riska klientiem un nav ziņojusi par aizdomīgiem darījumiem un to darbību.

Sakarā ar aizdomām Swedbank plāno palielināt savu padomi vēl par vienu cilvēku. Par padomes desmito locekli kļūs Zviedrijas Vērtspapīru tirgus starpnieku asociācijas izpilddirektore Kerstina Hermansona. Arī Swedbank izpilddirektore Birgite Bonesena paziņoja, ka nolēmusi izveidot bankā speciālu naudas atmazgāšanas apkarošanas nodaļu.

Женщина спускается по лестнице перед зданием Danske Bank в Копенгагене - Sputnik Latvija
Danske Bank pārtrauc darbību Baltijas valstīs un Krievijā

Iepriekš SVT publicēja izmeklēšanas rezultātus, kuri parādīja, ka ar Swedbank kontu starpniecību laika posmā no 2007. līdz 2015. gadam izgāja apmēram 4 miljardi eiro, kuri iegūti nelegāli. Žurnālisti saskatīja saikni starp Swedbank un Danske Bank klientiem, kura 2018. gadā izrādījās skandāla centrā sakarā ar apsūdzībām par naudas atmazgāšanu ar Igaunijas filiāles starpniecību.

Naudas atmazgāšana Danske Bank tiek izmeklēta Igaunijā, Dānijā, Lielbritānijā, Francijā, Vācijā un ASV. Pašas bankas izmeklēšanas rezultāti liecina, ka laikā no 2007. līdz 2015. gadam caur filiāli Igaunijā izvesti līdz 234 miljardi dolāru. Pie tam, informēja izdevums Wall Street Journal, Krievijas Centrālā Banka jau 2013. gadā brīdinājusi banku Igaunijā par aizdomīgiem klientiem no Krievijas, taču Danske Bank nav veikusi nekādus pasākumus.

Pirms tam Igaunijas Finanšu inspekcija noteica Danske Bank filiālei astoņu mēnešu laikā pārtraukt darbību valstī, 20 dienu laikā bankai bija jāsniedz atbilstošs darbības plāns. Banka atmaksās visus klientu ieguldījumus pilnā apjomā, taču kredītņēmējiem neliks atmaksāt kredītus priekšlaicīgi un neliks lauzt kreditēšanas līgumus.

Солнечный камень - Офис Swedbanka - Sputnik Latvija
Swedbank pastāstīja, no kādām valstīm ir lielākā daļa tās "aizdomīgo" klientu

Danske Bank jau ir paziņojusi, ka pārtrauc savu darbību Krievijā un Baltijas valstīs.

"Neatkarīgi no Igaunijas regulējošās iestādes paziņojuma un saskaņā ar savu stratēģiju, kuras ietvaros tiek pievērsta uzmanība Ziemeļeiropas tirgiem, Danske Bank zināmu laiku izskatīja jautājumu par tālāko darbu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, kā arī Krievijā. Tagad Danske Bank nolēmusi to pārtraukt," - teikts bankas paziņojumā.

Darbu turpinās tikai apkalpošanas centrs Lietuvā, kas pilda administratīvas funkcijas.

Ziņu lente
0