Zaiceva pastāstīja, kāpēc Latvijas iedzīvotāji nevēlas viesstrādniekus valstī

© Sputnik / Sergey MelkonovЭкономист Евгения Зайцева
Экономист Евгения Зайцева - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bezjēdzīgi būtu vaicāt, vai Latvijas iedzīvotāji vēlas redzēt viesstrādniekus valstī, šādu aptauju līmenis nerada uzticību, uzskata analītiķe Jevgēņija Zaiceva.

RĪGA, 27. marts – Sputnik. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, brīvo darbavietu skaits Latvijā pieauga par trešdaļu. Neraugoties uz to, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka problēma nebūtu jārisina ar plašāku ārzemju strādnieku piesaistīšanas palīdzību, kuriem nereti ir zemāka kvalifikācija.

Saskaņā ar Kantar TNS aptaujas datiem, 69% Latvijas iedzīvotāju izsakās pret viesstrādnieku ievešanu valstī.

Sputnik Latvija intervijā neatkarīgā eksperte – analītiķe Jevgēņija Zaiceva atzīmēja, ka, neraugoties uz iedzīvotāju viedokli, Latvijā ir gan legāli, gan nelegāli viesstrādnieki.

"Nav skaidrs, kas un kā tika aptaujāti, jo pastāv vienkārša cilvēka attieksme sadzīves līmenī, ka viņš nevēlas šeit redzēt svešiniekus. Taču mēs dzīvojam tajā Eiropas zonā, kur cilvēki ar neeiropeisku ārieni ir pietiekami reta parādība. Balstoties uz to, ja cilvēkam sadzīves līmenī jautā, vai viņš vēlas viesstrādniekus, viņam uzreiz acu priekšā parādās Rietumeiropa, kur ir ļoti daudz neeiropeiskas ārienes personu. Un tas intuitīvi izraisa noraidīšanu," - pateica Zaiceva.

Pēc ekspertes sacītā, biznesmeņu aptaujas gadījumā atbilde arī būs atkarīga no tā, uz kādu nozari tas attiecas. Piemēram, restorānu jomā sen strādā daudz no citām valstīm uzaicinātu speciālistu.

Ziņu lente
0