Bagātnieki pret pašu gribu: VID nodokļu aprēķina sistēmā atrasta kārtējā kļūda

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šoreiz nepareizi aprēķināti autortiesību honorāru saņēmēju ienākumi; Valsts ieņēmumu dienestā atzīst, ka vienkārši nepietika laika nodokļu reformas ieviešanai.

RĪGA, 25. marts – Sputnik. Kopš jaunu nodokļu piemērošanas noteikumu stāšanās spēkā Valsts ieņēmumu dienesta sistēmā turpina parādīties jaunas kļūdas: šoreiz par "viltus bagātniekiem" kļuvuši acīmredzami nelielu algu saņēmēji. VID vadība atzīst –ideāli sagatavoties nodokļu reformas ieviešanai nepietika laika, vēsta kanāls LNT.

Diagrammas - Sputnik Latvija
Nodokļi un neparedzami likumi: biznesu neapmierina Latvijas valdība

Marta sākumā, kad sākās nodokļu deklarāciju iesniegšanas bums, Māris Puķītis arī nolēma noskaidrot, vai viņš nav valstij palicis kaut ko parādā. Taču viņu gaidīja liels pārsteigums, jo VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā viņš ieraudzīja paziņojumu, ka deklarāciju viņš varēs iesniegt tikai aprīlī, jo viņa gada ienākumi pārsniedz 55 tūkstošus eiro. Pats Puķītis lieliski zina savu ienākumu apmēru, un nekad savā algas lapā viņš nav redzējis šādu skaitli – četrarpus tūkstošus eiro mēnesī.

"Sāku sākumā domāt, man vienīgie ienākumi bijuši tikai izdevniecībā "Rīgas viļņi", neko neesmu pārdevis, ne īpašumus, ne transportlīdzekļus, ne zeltu.

Man ienākumi nav slikti, bet diemžēl šāda summa man nav ne pirms, ne pēc nodokļiem. Biju visai pārsteigts, zvanīju uz ieņēmumu dienestu," - pastāstīja Puķītis.

Elektroniskās sarakstes gaitā noskaidrojās, ka dienests padarījis viņu par "viltus bagātnieku" kļūdas dēļ sistēmā. VID apstiprināja, ka šādu ienākumu viņam neesot.

Puķītis ir pārliecināts, ka nav normāli tas, ka šādas situācijas rodas, jo Valsts ieņēmumu dienestam kā valsts iestādei ir jāsniedz korekta un precīza informācija.

Ребенок у дантиста - Sputnik Latvija
"Par ko mēs maksājam nodokļus?": Liepājā bērni divus gadus stāv rindā pie zobārsta

Tādā pašā situācijā nonākuši arī citi iedzīvotāji – saskaņā ar VID informāciju, par "viltus bagātniekiem" kļuvuši lielākoties radošu profesiju pārstāvji.

"Nodokļu reformas rezultātā pamainījām algoritmus, rezultātā daži uz papīra kļuva bagātāki, nē, precīzāk, dators viņus atpazina kā bagātākus, pēc vienas pazīmes, visbiežāk tās varētu būt žurnālista autoratlīdzības," - paskaidroja Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Viņa neuzskata, ka citi nodokļu aprēķini arī varētu būt kļūdaini – citu līdzīgu problēmu sistēmā nav. Jaunzeme atzīst, ka problēmu būtu bijis mazāk, ja dienestam būtu devuši vairāk laika sagatavoties tiek vērienīgai nodokļu reformai.

"Katru reizi, veicot kādas izmaiņas, ir jābūt pietiekamam laikam ieviešanai un šajā gadījumā arī tas, ko man kolēģi saka – mēs saņēmām informāciju arī no ienākumu izmaksātājiem diemžēl ne vienmēr laikā. Un mēs paguvām burtiski pašās februāra beigās salikt sistēmu kopā," - paziņoja VID vadītāja.

Pēc viņas sacītā, ja dienestam dotu, piemēram, gadu izmaiņu ieviešanai, sistēmas kvalitāte būtu daudz augstāka, taču šādas iespējas nebija.

Kā jau stāstīja Sputnik Latvija, tūkstošiem Latvijas pensionāru izveidojās nodokļu parādi.

Ziņu lente
0