Aģentūra S&P noteikusi Latvijas ilgtermiņa reitingu

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDВывеска компании Standard & Poor's
Вывеска компании Standard & Poor's - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nestabilā politiskā situācija, kā arī ilgā valdības veidošana nav ietekmējusi nedz Latvijas ilgtermiņa reitingu, nedz kredītreitingu.

RĪGA, 25. marts – Sputnik. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra S&P Global (S&P) saglabājusi Latvijas ilgtermiņa reitingu, vēsta Rus.tvnet.lv.

Danske Bank - Sputnik Latvija
Viedoklis
S&P: "Krievijas netīrā nauda" var noslīcināt Eiropu

Latvijas ilgtermiņa reitings saglabāsies "A" līmenī.

Kredītreitings īstermiņa saistībām arī tika saglabāts un turpina palikt "A-1" līmenī.

Abiem reitingiem saglabāts stabils vērtējums nākotnei.

Neraugoties uz politisko nestabilitāti valstī, tostarp ārkārtīgi ilgo valdības veidošanu, aģentūra kopumā uzskata politisko lēmumu pieņemšanas procesu par efektīvu un prognozē, ka līdzšinējā politika tiks turpināta.

Aģentūra paskaidroja, ka Latvijas publisko finanšu stāvoklis atbilst noteiktajam reitingam, jo parāda un IKP attiecība Latvijā ir viena no zemākajām ES, un kopumā budžeta deficīts ir ierobežots.

Ko gaidīt

Saskaņā ar S&P aprēķiniem Latvijas IKP pieaugums sekojošajos gados sastādīs vidēji 3%.

Saskaņā ar aģentūras vērtējumu aktivitāte celtniecībā turpinās būt augsta, kamēr tiks saņemti ES līdzekļi, un sasniegs maksimumu 2020.-2021. gadā, savukārt pēc 2022. gada izaugsme celtniecībā apstāsies.

Gāzes vada Ziemeļu straume atklāšana Vācijā - Sputnik Latvija
S&P: Eiropai draud gāzes sadārdzināšanās un piegādes traucējumi

Reāla algu pieauguma fonā par 6-7% gadā tiek gaidīts, ka patēriņa līmenim būs arvien lielāka loma IKP pieaugumā. Taču S&P brīdina, ka arvien saspringtāka situācija darba tirgū var kļūt par ievērojamu šķērsli ekonomikas attīstībai, ja situācija netiks kontrolēta. Tā kā algu kāpums apsteidz produktivitātes izaugsmi, ārējās konkurētspējas saglabāšanai nepieciešamas investīcijas, kas veicina produktivitāti, iesaka S&P.

Riskus Latvijas ekonomikas perspektīvām rada arī ārējā vide. Vairāk nekā 70% Latvijas eksporta iet uz citām ES valstīm, tostarp 5% uz Apvienoto Karalisti, tāpēc ekonomiskās izaugsmes samazināšanās eirozonā un iespējamais haotiskais Brexit var būtiski ietekmēt Latvijas ekonomiku. Tāpat ietekmi var radīt arī spriedze pasaules tirdzniecībā un sankciju pastiprināšana pret Krieviju, norādīja S&P.

Ziņu lente
0