Nesteidzieties apmaksāt nodokļu parādus: VID sola atbrīvot no soda naudas

© Dennis Skley / 1 Cent1 евроцент
1 евроцент - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tie, kas valstij palika parādā vienu vai divus centus, var nesteigties apmaksāt šīs summas: tās netiks piedzītas.

RĪGA, 9. marts – Sputnik. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores nodokļu jautājumos Daces Pelēkās sacītā, Latvijas iedzīvotājiem, kuri nodokļos ir parādā dažus centus, nav jāsteidz apmaksāt parāds, vēsta Rus.lsm.lv.

Komisija par sīku parādu apmaksu desmitiem un pat simtiem reižu pārsniedz to apmēru. Tāpēc, kā sacīja Pelēkā, par šiem nelielajiem parādiem netiks aprēķināta soda maksa, un parādu apmaksas termiņu valsts sola pagarināt līdz 2020. gadam. Likumprojekts jau atrodas izskatīšanās Saeimā.

"Lai nebūtu šo nelielo summu dzenāšana no vienas puses un no otras puses, mēs iesniegsim grozījumus likumā, lai - es nevaru pateikt, eiro, divi vai pieci, - tiek iesaldēti un netiek skaitīti ne uz vienu, ne uz otru pusi. Jau pašlaik likumā ir norma, ka līdz 15 eiro jau netiek uzsākti nekādi procesi un netiek iekasēti," - paskaidroja Pelēkā.

No 2018. gada Latvijā darbojas progresīvā IIN likme, kura ir atkarīga no algas apmēra. Agrāk darbojās 23% ienākumu nodokļa likme, savukārt tagad tā atkarībā no summas var svārstīties no 20% līdz 31,4%.

Евро - Sputnik Latvija
"Katrs eiro zelta vērts": Latvijas iedzīvotāji atkal uzkāruši ieņēmumu dienesta portālu

Ministru Kabinets 26. februārī atbalstīja Iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likuma grozījumus, kuri paredz IIN nomaksas termiņa par 2018. un 2019. gadu pagarināšanu īpaši aizskaramām nodokļu maksātāju grupām. Jaunā likuma norma ļaus maksimāli saudzīgi pieradināt iedzīvotājus pie jaunas nodokļu piemērošanas kārtības. Atgriezt valstij noteikto nodokļa summu varēs līdz 2020. gada 1. decembrim, savukārt maksājumu var sadalīt daļās.

Iepriekš ziņots, ka jau pirmajā nodokļu deklarācijas iesniegšanas dienā Latvijas iedzīvotāji apturēja VID portāla darbu. Dažas minūtes pēc deklarāciju iesniegšanas atklāšanas elektroniskās deklarēšanas sistēmā tika reģistrēti 26,5 tūkstoši vienlaicīgu pieslēgumu.

Taču daudzi no tiem, kam palaimējās pieslēgties portālam eds.vid.gov.lv, atklāja tajā nepatīkamu pārsteigumu nodokļu parāda veidā, kurš izveidojies iedzīvotāju ienākumu nodokļa progresīvās likmes un diferencētā neapliekamā minimuma apmēra rezultātā.

Ziņu lente
0