Valsts ieņēmumu dienests sāk pieņemt deklarācijas par 2018. gadu: kas jāatceras

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc ir labāk aizpildīt nodokļu deklarāciju, kādos gadījumos tā ir jāiesniedz obligāti, kā rīkoties, ja ienākumi gūti ārzemēs, un no kādas summas iespējams noformēt nodokļu atmaksu.

RĪGA, 1. marts – Sputnik. No 1. marta Valsts ieņēmumu dienests sāk pieņemt nodokļu deklarācijas par 2018. gadu, raksta Skaties.lv.

Заполнение налоговой декларации, архивное фото - Sputnik Latvija
Iedzīvotāji aizvien biežāk pieprasa pārmaksātos nodokļus: izmaksu summa ir trīskāršojusies

Ja progresīvā nodokļa vai diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanas dēļ rodas nodokļu starpība, kura ir jāsamaksā valsts budžetā, deklarācija ir jāiesniedz līdz 3. jūnijam. Ja kopējie ienākumi gada laikā pārsniedz 55 tūkstošus eiro, deklarācija ir jāiesniedz no 1. aprīļa līdz 1. jūlijam.

Brīvprātīgi deklarāciju iespējams iesniegt par trim gadiem. Piemēram, iedzīvotāji, kuriem deklarācijas iesniegšana nav obligāta, var iesniegt deklarāciju par pagājušo gadu jebkurā laikā līdz 2022. gada 16. jūnijam. Šogad iespējams iesniegt deklarāciju ne vien par 2018., bet arī par 2017. un 2016. gadu, savukārt līdz 2019. gada 17. jūnijam – arī par 2015. gadu.

Ja no darba algas tika maksāts ienākumu nodoklis, nodokļu deklarāciju var iesniegt brīvprātīgi, lai atgrieztu pārmaksātos nodokļus par attaisnotiem izdevumiem, kā arī gadījumos, ja izveidojusies nodokļu pārmaksa saistībā ar progresīvā nodokļa vai diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu.

Tāpat var brīvprātīgi iesniegt deklarāciju, ja gada laikā ienākumiem netika piemēroti nodokļu atvieglojumi, piemēram, par personām, kuras atrodas jūsu apgādībā.

VID aicina visus nodokļu maksātājus iesniegt deklarāciju elektroniskā veidā, izmantojot elektroniskās deklarēšanās sistēmu EDS. Tiesa, no rīta pirmajā dokumentu iesniegšanas dienā – 1. martā – Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapa neizturēja slodzi gribētāju aktivitātes dēļ, vēsta skaties.lv.

Ребенок у дантиста - Sputnik Latvija
"Par ko mēs maksājam nodokļus?": Liepājā bērni divus gadus stāv rindā pie zobārsta

No 2020. gada 1. janvāra nodokļu deklarāciju un citus dokumentus Valsts ieņēmumu dienests pieņems tikai elektroniskā viedā. Tos, kam var rasties grūtības šajā sakarā, aicina iziet apmācību.

Svarīgi atcerēties

Kopš 2018. gada progresīvā ienākumu nodokļa likme un diferencētais neapliekamais minimums ir atkarīgi no vispārējiem gada ienākumiem, ne tikai no algas. Ja gada ienākumi svārstās, var izveidoties gan pārmaksa, gan nodokļu trūkums. Lai noteiktu, vai kaut kas ir jāiemaksā valsts budžetā vai tieši pretēji jāsaņem pārmaksāto nodokļa atgriešana, katram iedzīvotājam individuālā kārtā jāaizpilda sava deklarācija par ienākumiem. Ja atklājas nodokļu trūkums, deklarācija ir jāiesniedz obligāti.

Ienākumu nodokļu summu var samazināt vai iekļaut pilnībā, ja pievieno deklarācijai čekus, kvītis vai konta izrakstus par attaisnotiem izdevumiem. 2018. gadā summa, no kuras viens cilvēks var noformēt nodokļu atmaksu, ir pieaugusi līdz 600 eiro, ja tiek ievēroti nosacījumi, ka attaisnotie izdevumi nepārsniedz pusi no darbinieka ienākumiem par gadu pirms nodokļu nomaksas.

Līdzīgi iepriekšējiem gadiem, obligāti ir jāiesniedz deklarācija, ja jūs veicat saimniecisko darbību, piemēram, izīrējat dzīvesvietu. Tāpat ir jāatskaitās par ienākumiem, ja tie gūti ārzemēs, piemēram, jūrniekiem, kuri strādājuši uz kuģiem, kuri īsteno starptautiskus pārvadājumus, – tiesa, šī prasība neattiecas uz tiem, kas saņēmis algu ES valstī un maksājis no tās attiecīgu ienākumu nodokli.

Ceļa remonts - Sputnik Latvija
Celtnieki ziņos VID par nostrādātajām stundām

Deklarācija ir jāiesniedz, ja jūs esat saņēmis ar nodokli neapliktus ienākumus, kuri pārsniedz četrus tūkstošus eiro, piemēram, no personīgā īpašuma pārdošanas. VID ir jāpaziņo arī par ienākumiem, kuri tiek aplikti ar 10% nodokli, un nodokļi no kuriem netika ieturēti, piemēram, ja jūs esat pārdevis meža zemesgabalu vai kokapstrādes produktus fiziskai personai. Deklarācijā ir jāiekļauj arī, ja ir gūti citi ar nodokli apliekami ienākumi, no kuriem nodoklis netika ieturēts, piemēram, saņemtas dāvanas no fiziskas personas, kura nav ceturtās un augstākas pakāpes radinieks. Valsts ieņēmumu dienestā atzīmēja, ka ienākumu deklarāciju iespējams iesniegt ne vien VID Klientu apkalpošanas centros (neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas), bet arī vienotajos valsts un pašvaldības Klientu apkalpošanas centros visā Latvijā. Informāciju par vienoto apkalpošanas centru darba laiku un adresēm iespējams atrast portālā www.latvija.lv attiecīgajā sadaļā.

Ziņu lente
0