Ministri steidz iecelt savējos "siltās vietiņās" ostu valdēs

© Sputnik / Sergey MelkonovУправление Рижского порта
Управление Рижского порта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ostu valdes veidojas kā lavīnas un, rodoties zaudējumiem, katra "sniegpārsliņa" jūtas komfortabli un it kā ne pie kā nav vainojama, atzīmēja eksperts Andris Grafs.

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Jaunā valdība iecerējusi ieviest OECD pārvaldības principus ostu pārvaldē. Vienlaikus ministri steidz izmantot veco praksi un iecelt "savējos" labi atalgotajās vietās ostu valdēs, stāsta skaties.lv.

Latvijas lielo ostu valdēs strādā Finanšu, Ekonomikas, Satiksmes un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju pārstāvji. Vēsturiski iegājies, ka līdz ar ministra maiņu, jaunais ministrs ieceļ jaunus pārstāvjus ostu valdēs – tā teikt, no savējiem.

Стюард в самолете Airbus A220-300 авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Linkaiša godīguma dēļ KNAB pārbaudīs visus ministrus pēdējo desmit gadu laikā

Šī kārtība asi kritizēta ikreiz, kad tāda situācija novērota. Dažkārt ministri valdēs iecēluši profesionāļus, taču visbiežāk šajās vietās iekluva partijas biedri, ministra biroja darbinieki vai citas pietuvinātas personas.

Jaunais satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) stingri apņēmies reformēt ostu pārvaldību saskaņā ar OECD standartiem, tāpēc šķita, ka attiecīgā prakse beigusies.

Pats Linkaits darbam ostu valdēs grasās iecelt Satiksmes ministrijas ierēdņus, taču, piemēram, jaunais vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrs Juris Pūce (AP) šajos amatos redz partijas biedru Viesturu Zepu un sava biroja vadītāju, basketbola kluba VEF Rīga valdes locekli Lailu Spaliņu.

Uz jautājumu, cik lielā mērā Saliņa pārzina ostu darbu, Pūce atbildēja: "Viņa bijusi arī ministra padomniece un Rīgas domes priekšsēdētāja padomniece. Tas, ka pa vidu strādājusi ar basketbola klubā, tikai paplašina viņas redzesloku."

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) Ventspils brīvostas valdē iecerējis iecelt partijas biedru, vietējās pašvaldības domnieku Ģirtu Valdi Kristovski. Reirs nesaskata pretrunas starp OECD standartiem un partijas biedra virzīšanu labi apmaksātā amatā.

"Šī nav virzīšana labi apmaksātā darbā vai nelabi apmaksātā darbā. Šis ir solis, lai iegūtu pēc iespējas objektīvāku informāciju un lai tuvinātu pēc iespējas objektīvāku ostu reformu," – atklāja Reirs.

AS Pasažieru vilciens  - Sputnik Latvija
Linkaitim nepatīk dzelzceļa elektrifikācijas "samuļļātais" projekts

Jaunais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) darbam ostu valdēs iesaka Rudolfu Neretu un kādreizējo kolēģi, advokātu Pāvelu Rebenoku. Nemiro uzsvēra, ka nevēlas pašreizējās prakses turpināšanos ar partijas biedriem ostu valdēs, tāpēc esot izvirzījis divus cilvēkus, kuru izglītība saistīta ar kuģniecību.

"Tieši šī izglītība ir iemesls, kāpēc virzu šos cilvēkus. Rebenoks iepriekš ir arī strādājis brīvostā, un viņam ir laba pieredze šajos jautājumos," - apgalvoja Nemiro.

Satiksmes ministrs nevēlas kritizēt kolēģus, kuri virza ostu valdēs partijas biedrus, taču uzsvēra, ka ostu pārvaldība mainīsies.

"Šie cilvēki, kas pašlaik tiek iecelti, būs uz laiku. Kad mums būs skaidrs pārvaldības modelis, visi valdes locekļi tiks izvēlēti konkursa kārtībā," – norādīja Linkaits.

Skarbāku vērtējumu sniedza korporatīvās pārvaldības eksperts Andris Grafs – viņš uzsvēra, ka jau tagad likums neliedz ostu valdēs iecelt profesionāļus. Šī situācija atspoguļo valdības izpratni par OECD pārvaldības principiem, un galu galā – jautājums ir par atbildību.

"Rīgas ostas gadījumā – velkoņu lietas rezultātā 1,35 miljonu eiro zaudējumi. Neviens atbildīgs nav. Šī ostu pārvaldība ir veidota kā milzīga lavīna, kur katra sniegpārsliņa jūtas komfortabli un pie nekā nav vainīga. Šis atbildības jautājums ir ļoti būtisks," – paskaidroja Grafs.

Jaunais°satiksmes ministrs iecerējis jau šogad īstenot jauno ostu pārvaldības modeli. Plānots arī samazināt valdes locekļu atalgojumu, kas patlaban, piemēram, Rīgas brīvostā ir vidēji 3800 eiro mēnesī.

Ziņu lente
0