Linkaits: šoferi-viesstrādnieki Latvijai nekaitēs, viņi ir reisos

© AP Photo / Ted S. WarrenВодитель в кабине грузовика
Водитель в кабине грузовика - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva un Polija sekmīgi piesaista darbā autovadītājus no Ukrainas un Baltkrievijas. Latvija šajā ziņā ir atpalikusi.

RĪGA, 26. janvāris — Sputnik. Latvijai ir jāatver darba tirgus autotransporta vadītājiem. Lietuvieši un poļi šajā jautājumā jau sen aizsteigušies priekšā, jaunais satiksmes ministrs Tālis Linkaits sprieda intervijā Dienas Bizness.

Viņš norādīja, ka nesaskata neko sliktu, ja uzņēmumi no Latvijas pieņems darbā citu valstu pilsoņus, it īpaši tāpēc, ka viņi nestrādā valstī un nevar nodarīt nekādu kaitējumu Latvijas iedzīvotāju struktūrai.

Politiķis norādīja, ka valdības pienākums ir ar pieejamām metodēm atbalstīt nozari.

Viņš pauda neizpratni, kāpēc poļi un lietuvieši apsteiguši šajā jomā Latviju, un solīja ar prieku rīkoties, ja ministra postenī varēs atbalstīt nozari un motivēt to celt konkurētspēju ārējā tirgū.

Transporta uzņēmumi kravu pārvadājumu sfērā jau vairākkārt sūdzējušies par autovadītāju trūkumu. Smags darbs, nepieciešamība pārnakšņot un bieži vien pusdienot kabīnē, nelielās algas un uzbrukumu risks padara tālbraucēja profesiju aizvien nepopulārāku.

Strādnieks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viesstrādnieki no Ukrainas – dārgs, taču rentabls prieks

Asociācijas Latvijas auto prezidents Valdis Trēziņš atklāja, ka tālbraucēja vidējais vecums Latvijā pastāvīgi pieaug un sastopami tikai 7-8% vadītāju vecumā līdz 30 gadiem. Visbiežāk tālbraucēji ir cilvēki vecumā no 50 līdz 55 gadiem.

"Mūsu šoferi noveco. Ir atsevišķas kompānijas, kurās mašīnas jau sāk stāvēt šoferu trūkuma dēļ. Ja politiķi nepieņems pozitīvu lēmumu attiecībā uz trešo valstu darbaspēka piesaisti, mēs nevarēsim attīstīt un droši vien sāksim samazināt biznesa apjomus," - brīdināja Trēziņš.

Šai situācijā transporta uzņēmumu pārstāvji iesaka vienkāršot ārvalstu darbinieku ievešanu. Patlaban darba devējiem ir jānodrošina vismaz vidējā alga valstī – vairāk nekā 1000 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padome iesaka mazināt prasības un kravas automašīnu vadītājiem iekļaut šajā summā komandējuma naudu. Ja darba devēji minētajā summā iekļaus komandējuma naudu, kas var veidot lielāko daļu algas, būs iespējams piesaistīt lielāku skaitu autovadītāju no ārzemēm, paskaidroja nozares pārstāvji.

Ziņu lente
0