Lux Express: Latvijā iekšējie pasažieru pārvadājumi nes vienīgi zaudējumus

© Sputnik / Вадим АнцуповАвтобус фирмы Lux Express на автостанции Таллинна
Автобус фирмы Lux Express на автостанции Таллинна - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārliekā regulēšana starppilsētu pārvadājumos padara tos par zaudējumus nesošiem, pārliecināts Lux Express Latvija valdes loceklis Krišjānis Reķis.

RĪGA, 12. janvāris – Sputnik. Latvijas transporta sistēma ir dārga un neefektīva, pasažieri sedz tikai 54% pārvadājumu izdevumu, 2018. gada 9 mēnešos vien zaudējumi transporta sistēmā sastādīja 15 miljonus eiro. Ja šajā sektorā netiks ieviests tirgus princips, valstij nāksies arī turpmāk kompensēt zaudējumus, paziņoja Lux Express Latvija valdes loceklis Krišjānis Reķis.

Šobrīd pasažieru pārvadājumu sistēma Latvijā ir izveidota pēc principa, kad finansējums tiek sadalīts tāda veidā, ka līdz ar ienākumiem no rentablajiem maršrutiem tiks segti zaudējumi mazāk ienesīgos maršrutos. Taču augstas peļņas maršrutu patiesībā nav, uzsvēra Reķis savā rakstā izdevumam Dienas Bizness.

Autobusa vadītājs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Par 900 eiro autobusu vadītāji Latvijā strādāt nevēlas

Viņš paskaidroja, ka pērn izdevumi uz vienu kilometru starppilsētu maršrutos sastādīja 1,04 eiro, savukārt ienākumi no biļešu pārdošanas, rēķinot uz kilometru, – tikai 0,56 eiro. Līdz ar to, pasažieri apmaksāja vien 54% no transporta kompāniju pārvadājumu izdevumiem, pārējie tika segti no valsts budžeta.

"Kopumā deviņu mēnešu laikā faktiskie zaudējumi transporta sistēmā sastādīja 15 miljonus eiro. Tādējādi praktiski visi pārvadātāji starppilsētu maršrutos strādā ar zaudējumiem, kurus kompensē valsts," - pateica Reķis.

Pēc viņa domām, viens no pasažieru pārvadājumu zaudējumu iemesliem Latvijā ir pārliekā regulēšana. Pārvadātāji nevar izvēlēties reisu izbraukšanas laikus un pieturvietas, autobusu ērtību, cenu, atlaižu, pārdošanas kanālu, servisa līmeni un apmēru. Ja valsts "atlaidīs" starppilsētu pārvadājumus, un kompānijas varēs strādāt pēc uzņēmējdarbības principiem, kā tas ir starptautiskajos pārvadājumos, tad varētu sākt runāt par budžeta līdzekļu ietaupīšanu, uzskata Reķis. Kā piemēru viņš minēja Igauniju, kur lieli un pieprasīti maršruti ir atvērti brīvam tirgum.

Ziņu lente
0