ICIS analītiķis: līdz 2025. gadam Baltijā augs elektroenerģijas cenas

CC BY-SA 2.0 / Saeima / Электрические провода на улице
Электрические провода на улице - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektroenerģijas cenu pieaugumu līdz 2025. gadam noteiks tādi faktori kā Baltijas valstu atkarība no importa un cenu pieaugums atļaujām veikt izmešus atmosfērā.

RĪGA, 23. novembris — Sputnik. Elektroenerģijas cenu pieaugums Baltijas valstīs turpināsies līdz 2025. gadam, prognozēja ICIS, Starptautiskās analītiskās kompānijas ES enerģētikas un ogļskābās gāzes nozarē, analītiķe Vija Pakalkaite, vēsta Dienas Bizness.

Šī gada pirmo desmit mēnešu laikā elektroenerģijas cena tirgū pieaugusi gandrīz par 40% - līdz 49 eiro par megavatstundu. Pakalkaite pastāstīja, ka tuvākajā laikā cenu pieaugums neapstāsies, virsotnes tās sasniegs nākamās desmitgades vidū – līdz 2025. gadam vidējā cena var pieaugt līdz 57 eiro par megavatstundu.

"Mēs prognozējam, ka elektroenerģijas cena pieaugs. Tā varētu būt slikta ziņa patērētājiem, taču tā ir arī iespēja ražotājiem investēt līdzekļus atjaunojamās enerģijas nozarē," – teica Pakalkaite.

Viņa paskaidroja, ka elektroenerģijas cenu pieaugums visā Baltijas reģionā būs atkarīgs no sārņvielu izmešu atmosfērā atļauju cenas pieauguma – kopš gada sākuma tā jau pieaugusi 2,5 reizes – gandrīz līdz 20 eiro par tonnu.

ICIS prognozēja, ka 2023.-2024. gadā izmešu atmosfērā atļauju cena sasniegs aptuveni 40 eiro, taču pēc tam sāks kristies.

Elektroenerģijas skaitītāji  - Sputnik Latvija
Nākamgad Elektrum plāno paaugstināt elektroenerģijas cenas

Pakalkaite norādīja, ka ICIS modeļi liecina: elektroenerģijas cenas Baltijas valstīs sāks kristies pēc 2025. gada, jo samazināsies  izmešu atmosfērā atļauju cena un Baltijas valstis importēs mazāku elektroenerģijas apjomu un vairāk ražos paši.

Iepriekš vēstīts, ka elektroenerģijas cenu pieauguma dēļ biržā no 2019. gada janvāra elektroenerģijas cena mājsaimniecībām var pieaugt par 15%. Latvijas uzņēmums Elektrum jau informējis klientus, kam iepriekšējā tarifa termiņš beidzas 2018. gada beigās, par jauno cenu piedāvājumu nākamam periodam.

Tirgus dalībnieki Lietuvā prognozēja, ka no 2019. gada janvāra elektroenerģijas un gāzes cena sadzīves patērētājiem varētu pieaugt par 15-20%, bet uzņēmējiem elektroenerģijas cena pieaugs par 30-60%.

Ziņu lente
0