Nākamgad Elektrum plāno paaugstināt elektroenerģijas cenas

CC0 / pxhere / Elektroenerģijas skaitītāji
Elektroenerģijas skaitītāji  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klienti, kuri izvēlējušies "peldošos" tarifus līgumos ar piegādātājiem, jau izjutuši cenu pieaugumu, taču no 1. janvāra tas skars arī tos, kam līgumā norādīts fiksētais tarifs.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Elektroenerģijas cenu pieauguma dēļ biržā augs cenas arī mājsaimniecībām, kas, noslēdzot līgumus ar piegādātājiem, izvēlējušies fiksētos tarifus, vēsta Press.lv.

Latvenergo prognozē, ka no 2019. gada 1. janvāra Elektrum klientu elektroenerģijas rēķini var pieaugt par 15%. Kompānija Elektrum jau izsūtījusi jaunu cenu piedāvājumu nākamajam periodam visiem klientiem, kam 2018. gada beigās noslēdzas iepriekšējā tarifa termiņš.

Pēdējo desmit mēnešu laikā elektroenerģijas cena pieaugusi gandrīz par 50%, tāpēc jaunie piedāvājumi klientiem saistīti ar cenu pieaugumu, paskaidroja Latvenergo pārstāve Ilvija Līvmane. Taču cenas līgumos nemainīsies tik būtiski, kā elektroenerģijas cena biržā. Maksa par elektroenerģiju ir tikai viens no rēķina komponentiem un veido aptuveni trešo daļu maksājuma.

Счетчики электроэнергии - Sputnik Latvija
Enefit vadītājs pastāstīja, kad Latvijā beigsies elektroenerģijas cenu kāpums

"Elektrības sadaļa nākamā gada mājsaimniecību rēķinos pieaugs aptuveni par 33-35%. Taču, tā kā elektroenerģijas maksa kopējā rēķinā ir tikai viena trešdaļa, tad rēķina kopējās izmaiņas būs no 0-15%," – skaidroja kompānijas pārstāve.

Daudziem klientiem, piemēram, aizsargātajiem lietotājiem, izmaiņu nebūs vispār vai tās būs minimālas. Jāpiebilst, ka rēķina pieaugumu pārējiem lietotājiem ietekmēs pieslēguma jauda un patērētais elektroenerģijas apmērs.

Elektroenerģijas tirgus Latvijā tika atvērts 2007. gadā. Process tika īstenots pakāpeniski, un no 2015. gada 1.janvāra tirgus tika atvērts mājsaimniecībām. Tirgus kontroli īsteno Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Līgumā ar piegādātāju klienti var izvēlēties tarifu, kas piesaistīts biržas cenām. Šie klienti jau izjutuši elektrības cenu pieaugumu. Tāpat elektroenerģijas patērētāji var izvēlēties fiksētos tarifus noteiktā laika periodā. Viņus Elektrum lēmums palielinās cenas skars no 2019. gada sākuma.

Ziņu lente
0