2019. gadā minimālo algu nepalielinās

© Pexels / PixabayEiro naudaszīmes un kalkulators
Eiro naudaszīmes un kalkulators  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2019. gadā neizdosies paaugstināt līdz 500 eiro minimālo algu, neapliekamo minimumu algām un pensijām.

RĪGA, 25. oktobris – Sputnik. Nākošgad valsts budžetā vēl nebūs līdzekļu gan minimālās algas palielināšanai, gan neapliekamā minimuma palielināšanai līdz 500 eiro, atzina partiju pārstāvji, kuras veic pārrunas par valdības veidošanu, LTV diskusijā.

500 Eiro - Sputnik Latvija
Saskaņa: firmas bēgs prom, ja pacelsim minimālo algu līdz 1000 eiro

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes loceklis Krišjānis Feldmanis norādīja, ka priekšvēlēšanu kampaņas laikā JKP piedāvāja 2019. gadā īstenot "3x500" plānu: paaugstināt līdz 500 eiro minimālo algu, neapliekamo minimumu algām un pensijām. Viņš norādīja, ka pārējās partijas budžetā vēlas likt uzsvaru uz citām prioritātēm, taču konservatori iestājas par to, lai "pēc iespējas ātrāk šos rādītājus palielinātu nākamgad".

Savukārt citi politiskie spēki ir noskaņoti skeptiski. KPV LV valdes loceklis Artuss Kaimiņš norādīja, ka 2019. gada budžetu labāk neaiztikt – to spēj ietekmēt pat mazākās izmaiņas. Iespējams, minētās reformas varētu īstenot nākamgad, plānojot jaunu budžetu.

Daniels Pavļuts, viens no apvienības "Attīstībai/Par!" līderiem piebilda: ir jāaprēķina, kā šī iniciatīva ietekmēs budžetu. Arī viņš atzina, ka "3x500" plānu nākamgad nebūs iespējams īstenot. "Atbalsts būtu bijis, taču tas, visticamāk, vienkārši ir neiespējami," - norādīja Pavļuts.

Nacionālās apvienības valdes locekle Ināra Mūrniece norādīja, ka būtu ļoti priecīga, ja šīs izmaiņas īstenotu nākamgad. Taču 2019. gada budžeta plāns jau ir gatavs, turklāt tajā vēl ir jāpiešķir papildu finansējums aizsardzībai, kā arī jānodrošina solītais mediķu un skolotāju algu palielinājums. "Matemātika ir nelokāma," - piebilda Mūrniece.

Principiāli iniciatīvu atbalsta arī "Jaunās Vienotības" valdes loceklis Jānis Reirs.

Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija
Piektā daļa nodarbināto Latvijā saņem minimālo algu vai mazāku atalgojumu

"Tas skan, protams, ļoti skaisti, un domāju – Feldmaņa kungs pats apzinās, ka tas nav iespējams uz nākamo gadu," - norādīja Edgars Tavars, Zaļo un zemnieku savienības valdes loceklis. Politiķis piebilda, ka šīs iniciatīvas īstenošanai būs nepieciešami 1,8 miljardi eiro.

Iepriekš premjerministrs Māris Kučinskis pastāstīja, ka valdības veidošanas grūtā procesa dēļ, iespējams, līdz decembra beigām būs grūti pieņemt 2019. gada budžetu. Parasti pēc vēlēšanām, kad ir skaidra valdības aina, jaunie līderi neformālā gaisotnē ķeras pie budžeta darbiem, taču šobrīd tas nenotiek.

Šī gada sākumā minimālo darba algu Latvijā palielināja no 380 līdz 430 eiro, taču tā joprojām ir ievērojami zemāka, nekā attīstītās Rietumeiropas valstīs. Šī gada oktobrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Iedzīvotāju ienākumu nodokļa likumā, kuri paredz pensiju neapliekamā minimuma palielināšanu līdz 330 eiro mēnesī, sākot ar 2021. gadu.

Ziņu lente
0