Krievijas graudi Latvijai izmaksā dārgi

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasУборка зерновых в Новосибирской области
Уборка зерновых в Новосибирской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Graudaugu kopējā ievākuma samazināšanās fonā pasaulē un ražas kvalitātes krišanās rezultātā Krievijas graudu eksporta cenas dinamiski pieaug.

RĪGA, 7. oktobris — Sputnik. Baškīrika paplašina graudu un saulespuķu spraukumu eksportu uz Latviju, vēsta "Bašinform".

Graudi

Šī gada deviņu mēnešu laikā republikas elevatori nodevuši eksportam 216,5 tūkstošus tonnu graudu. Baškīrikas Lauksaimniecības ministrija informēja, ka pārsvarā no reģiona eksportēti kvieši, mieži un griķi. Graudi tiek piegādāti Latvijā, Lietuvā, Baltkrievijā, Beļģijā, Bangladešā, Azerbaidžānā un Irānā.

Пшеничное поле - Sputnik Latvija
Lietuva pirmo reizi iegādājusies graudus Krasnojarskas novadā

2018. gada pirmā pusgada laikā Baškīrija eksportējusi 190 tūkstošus tonnu labības. Pērn šajā periodā eksporta apjoms bija desmitkārt mazāks – 18,8 tūkstoši tonnu.

Augustā Baškīrijas Lauksaimniecības ministrija novērtēja miltu ražošanai paredzēto kviešu cenu pieaugumu – resors informēja, ka cena pieaugusi aptuveni par 18% salīdzinājumā ar pērno gadu, un plāno pārdot kviešus eksportam par 232 dolāriem par tonnu.

Latvijā augustā pārtikas kviešu cena bija par 22% augstāka, nekā jūlijā, un par 5,3% augstāka par vidējo cenu pēdējo piecu gadu laikā, liecina Zemkopības ministrijas dati. Augustā pārtikas kvieši Latvijā maksāja 184,4 eiro par tonnu, tātad graudi no Baškīrijas Latvijai izmaksā gandrīz par 15% vairāk.

Kopējā graudu raža Latvijā 2018. gadā prognozēta par 23% mazāka salīdzinājumā ar 2017. gadu: kviešu raža – par 33% mazāka, miežu – par 30% lielāka, auzu – par 47% lielāka, rapša – par 26% mazāka.

Spraukumi

Baškīrija nosūtījusi uz Latviju 42 partijas spraukumu pa dzelzceļa transportu. Kopumā eksportētas 2984,3 tonnas granulēto saulespuķu spraukumu, kas paredzēti lopbarībai.

Labības kravas izkraušana no dzelzceļa vagona - Sputnik Latvija
Sibīrija pārdod pērnā gada labību Latvijai

Krievijas lauksaimniecības produkcijas kontroles iestādes Rosseļhoznadzor darbinieki pārbaudīja visas 42 partijas. Resors informēja, ka augu valsts izcelsmes produkcija pilnā mērā atbilst importētāja valsts prasībām. No dzīvnieku infekciju un invāzijas slimību viedokļa situācija republikā ir labvēlīga. Sojas spraukumi – sojas eļļas un sēklu ražošanas blakusprodukts, tiek izmantots dažādu lopbarības maisījumu ražošanai. Dažādi dati liecina, ka tie veido 65% lauksaimniecības dzīvnieku barības.

Sojas spraukumu ražošana pasaulē 2016./17. gada sezonā sasniedza 226,76 miljonus tonnu, eksports – 69,87 miljonus tonnu. Galvenie eksportētāji: Argentīna — 32,8 milj. t, Brazīlija — 15,8 milj. t, ASV — 10,89 milj. t.

Ziņu lente
0