"Latvijas gāze" izmaksās "Gazprom" 1,8 miljonus eiro no agrāko gadu peļņas

© Sputnik / Людмила ПрибыльскаяДиспетчерская Latvijas Gāze
Диспетчерская Latvijas Gāze - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmums "Latvijas gāze" plāno padomes ārkārtas sēdē apstiprināt dividenžu apmēru, nomainīt "Gazprom" pārstāvi padomē un noteikt algu līmeni padomes locekļiem.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Uzņēmums "Latvijas gāze" (LG) izmaksās Krievijas holdingam "Gazprom" dividendes 1,76 milj. eiro apmērā no agrāko gadu peļņas. Par to liecina informācija par uzņēmuma akcionāru ārkārtas sēdes lēmumu projektiem, ko LG sniedza biržai Nasdaq Riga.

Kopumā no Latvijas kompānijas peļņas plānots izmaksāt 5,187 miljonus eiro – 0,13 eiro par akciju. Dividenžu aprēķins ieplānots 17. oktobrī, bet izmaksa paredzēta šī gada 18. oktobrī, vēsta Dienas Bizness.

Gāzes plīts - Sputnik Latvija
Gazprom samazinājis gāzes piegādes Latvijai 10 reizes

Uzņēmuma akcionāru ārkārtas sēde sasaukta pēc "Gazprom" pieprasījuma – Krievijas holdings vēlas nomainīt vienu no saviem pārstāvjiem Latvijas kompānijas padomē. Plānots, ka "Gazprom" pārstāvis Nikolajs Dubiks tiks izslēgts no "Latvijas gāze" padomes, viņa vietā iecerēts ievēlēt Krievijas holdinga valdes locekli Igoru Fjodorovu. Ikmēneša atalgojumu par darbu "Latvijas gāze" padomē plānots noteikt sekojošā apmērā: padomes priekšsēdētājam – 4268 eiro, priekšsēdētāja vietniekam — 3557 eiro, padomes locekļiem — 2845 eiro.

"Latvijas gāze" lielākie akcionāri ir "Gazprom" (34%), Marguerite Gas II (28,97%), Uniper Ruhrgas International (18,26%) un Itera Latvija (16%). Pārējiem akcionāriem pieder 2,77% akciju.

"Latvijas gāze" apgrozījums 2017. gadā sasniedza 281,571 milj. eiro, peļņa — 24,217 milj. eiro.

2016. gadā pieņemti Enerģētikas likuma grozījumi paredz, ka vertikāli integrētais gāzes uzņēmums "Latvijas gāze" ir jāsadala funkcionāli saistītās, taču pēc īpašumtiesībām sadalītās daļās. No uzņēmuma tika atdalīti divi meitasuzņēmumi — Conexus Baltic Grid un Gaso.

Conexus Baltic Grid ir dabasgāzes transportēšanas un glabāšanas uzņēmums, kas saņēma maģistrālos gāzesvadus un Inčukalna pazemes gāzes glabātavu. Gaso — sadales pakalpojumu operators.

Контейнерный терминал в Рижском порту - Sputnik Latvija
Medvedevs: Latvija neko nespēs ražot bez izejvielām no Krievijas

34% "Latvijas gāze" akciju pieder Krievijas holdinglam "Gazprom". Pēc kompānijas Conexus Baltic Grid atdalīšanās no LG "Gazprom" tajā saglabāja 34% akciju. Enerģētikas likums paredz, ka līdz 2018. gada sākumam "Conexus Baltic Grid" bija jāpārdod, lai tās akcionāri nebūtu saistīti ar "Latvijas gāze" īpašniekiem.

2017. gada nogalē valsts uzņēmuma "Latvenergo" meitasuzņēmums AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) izpirka divas lielas "Conexus Baltic Grid" akciju paketes — 18,31% akciju, kas piederēja vācu akcionāram Uniper Ruhrgas International GmbH (Uniper) un 16,05% akciju, kas piederēja Itera Latvija, turklāt šo darījumu summa netika izpausta. "Gazprom" vēl joprojām nav pārdevis savas akcijas.

Ziņu lente
0