Latvijas nodokļu maksātāji finansēs reemigrantu biznesu

© Foto : pixabayДеньги и медицина
Деньги и медицина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tie, kas aizbrauca no Latvijas pirms vairāk kā trīs gadiem un vēlētos atgriezties, var rēķināties uz starta kapitālu sava biznesa atvēršanai.

RĪGA, 29. augusts – Sputnik. Emigranti, kuri pametuši Latviju pirms vairāk kā trīs gadiem, atgriežoties dzimtenē varēs iegūt līdz deviņiem tūkstošiem eiro savam biznesa projektam. Lai to saņemtu, jāiesniedz pieteikums dalībai konkursā "Atgriešanās grants". Taču dalībniekiem jābūt gataviem sekojošam trīs gadu monitoringam, vēsta LSM.

Kopējais pieejamo līdzekļu apjoms reemigrantu biznesa idejām sastāda 180 tūkstošus eiro, tas ir sadalīts četru plānošanas reģionu vidū.

Interese par konkursu potenciālo reemigrantu vidū ir augsta, paziņoja Latgales plānošanas reģiona konsultante reemigrācijas jautājumos Astrīda Leščinska.

"Maksimālais līdzfinansējums ir 9000 eiro vienai biznesa idejai. Idejas un atsaucība ir no reemigrantu puses. Tad tieši, kad es ar viņiem sazinājos, 70% reemigrantu vienmēr jautāja par šī atbalsta saņemšanu. Tad nu, lūk, tagad viņiem ir tā iespēja, veselu mēnesi, iesniegt projektu pieteikumus," pateica Leščinska.

Iesniegumu pieņemšana noslēgsies 25. septembrī. Pēc tam komisija izvērtēs, kuras no idejām ir dzīvotspējīgas.

Obligāts nosacījums finansējuma piešķiršanai – trīs gadu ilgs monitorings pēc projekta īstenošanas.

"Tomēr tie ir valsts nodokļu maksātāji, un lai tā ideja tiešām tiek īstenota un ir dzīvotspējīga," noslēguma sacīja Leščinska.

Latvija saskarusies ar masveida iedzīvotāju aizbraukšanu pēdējo gadu laikā – pēc valsts iestāšanās ES darbspējīgi pilsoņi arvien biežāk dodas strādāt uz ārzemēm, uz ekonomiski labklājīgākām valstīm. Latvijas valdība meklē veidus kā stimulēt pilsoņus atgriezties dzimtenē. ĀM izstrādā speciālu Latvijas ārzemju diasporas atbalsta likumu.

Meitene mācību stundā - Sputnik Latvija
Emigranti par Latviju: visus interesē tikai viens – vai bērns runā latviski

Tāpat Latvijā uzsākts pilotprojekts, kurš aicina palīdzēt darba migrantiem atgriezties dzimtenē, šiem mērķiem piešķirti 425 tūkstoši eiro. Programmas ietvaros šī gada februārī katrā Latvijas reģionā darbu uzsāka koordinatori, viņu uzdevums ir veidot sakarus ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, lai noskaidrotu, kādas viņiem pastāv vajadzības un problēmas, kas traucē atgriezties dzimtenē. Kā arī iespēju robežās sniegt atbalstu šiem cilvēkiem. Visu šo projektu koordinē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Pirmās pārrunas ar aizbraukušajiem latviešiem parādīja, ka visbiežāk cilvēkus atbaida no atgriešanās Latvijā grūtības pienācīga darba meklējumos, dzīvesvietas jautājums un bērnu izglītības jautājums. Dažiem grūtības rada arī valodas jautājums – daudzi emigranti jau ir aizmirsuši latviešu valodu.

Ziņu lente
0