Latvijas jaunieši vēlas nodarboties ar uzņēmējdarbību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā puse jauniešu, kuri plāno nodarboties ar uzņēmējdarbību, cer, ka pēc pieciem gadiem viņu ienākumi pārsniegs 1500 eiro.

RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Saskaņā ar SEB bankas veiktās aptaujas datiem, 40% Latvijas jauniešu vēlas saistīt savu dzīvi ar uzņēmējdarbību, raksta mixnews.lv.

Šī gada jūnijā veiktajā aptaujā piedalījās 1090 respondenti 18-25 gadu vecumā no Latvijas, 1700 – no Lietuvas un 512 – no Igaunijas.

Saistīt savu nākotni ar biznesu plāno 36% Latvijas jauniešu vecumā no 18 līdz 25 gadiem, savukārt 4% jau nodarbojas ar uzņēmējdarbību. Lietuvā ķerties klāt biznesam plāno 30%, savukārt Igaunijā – 24% jauniešu.

Молодой человек с чемоданом - Sputnik Latvija
Politika
Politologs: Latvijas jaunieši neies uz vēlēšanām, bet gan brauks strādāt uz Rietumiem

Apmēram 60% jauniešu, kuri vēlas attīstīt savu biznesu, ir 23-25 gadus veci, gandrīz puse no viņiem strādā, trešdaļa apvieno darbu ar mācībām. 65% aptaujāto sagaida, ka biznesa plānu īstenošanas rezultātā pēc pieciem gadiem viņu ienākumi pārsniegs 1500 eiro mēnesī "uz rokām".

Visbiežāk jaunieši vēlas nodarboties ar biznesu tādās jomās kā informācijas tehnoloģijas, finanšu tehnoloģijas, dažādi pakalpojumi, tirdzniecība, skaistumkopšana, celtniecība, ēdināšana, ražošana, tostarp, roku darbs.

Gandrīz 70% jauniešu, kuri vēlas nodarboties ar uzņēmējdarbību, mācību laikā izmantoja iespēju iziet praksi pie darba devējiem.

Iepriekš Ekonomikas ministrijas Analītikas dienesta vadītāja Dace Zīle atzīmēja, ka ar 314 eiro minimālo darba algu Latvijā jaunieši vēlas pelnīt 1591 eiro.

Pēc viņas sacītā, šobrīd Latvijā ir apmēram 26 tūkstoši cilvēku ar nepabeigtu pamatizglītību vai vidējo izglītību, un viņiem ir ļoti grūti atrast darbu.

Ziņu lente
0