Arhitekts: Latvijas iedzīvotājiem nav pa kabatai normāls mājoklis

CC0 / pxhere / Жилой дом в Риге
Жилой дом в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāju ienākumi neļauj iegādāties mājokli jaunā mājā, it īpaši reģionos, norādīja arhitekts Gatis Didrihsons.

RĪGA, 27. jūlijs — Sputnik. Latvijas iedzīvotāju maksātspēja ir 10-12% zemāka par līmeni, kura apstākļos attīstītāji var uzbūvēt "kaut ko normālu", paziņoja Gatis Didrihsons Swedbank konferencē, kas bija veltīta hipotekārai kreditēšanai un nekustamo īpašumu tirgum, vēsta Dienas Bizness.

Квартира в новостройке - Sputnik Latvija
Rīgā pieaudzis pieprasījums pēc lieliem dzīvokļiem

Viņaprāt, tikai daži attīstītāji var atļauties tirgot dzīvokļus par 1500 eiro par kvadrātmetru – to vidū ir tikai lielie uzņēmumi, kam nav jāpūlas ātrāk atgūt celtniecībā ieguldīto naudu. Pārējie pārsvarā cenšas pārpirkt nepabeigtus projektus, pārvērst tos par kaut ko pieklājīgu un mazliet nopelnīt. Arhitekts uzsvēra, ka par 2007.-2008. gg. peļņu nav ne runas. 

Viņš atzīmēja: Rīgā jauno mājokļu pieprasījums ir novērojams, taču reģionos situācija ir daudz grūtāka, un attīstītāji bieži vien nav gatavi sākt tur jaunus projektus. Arhitekts pauda pārliecību, ka reģionu atbalstam vajadzīga īpaša valsts programma jauno mājokļu celtniecībai.

Pēc viņa domām, pircējiem ir izdevīgāk, ja attīstītājs izstrādā kvalitatīvu projektu: lai arī tas būs dārgāks, toties nākotnē tā iemītnieki varēs ietaupīt uz remontu un komunālo maksājumu rēķina.

Iepriekš vēstīts, ka SEB bankas aptaujas liecina: gandrīz 23% Latvijas iedzīvotāju gribētu nomainīt savu pašreizējo mājokli, taču nevar to atļauties līdzekļu trūkuma dēļ vai nevar saņemt hipotēku.

Дом архитектора Михаила Эйзенштейна по адресу ул. Альберта 2 - Sputnik Latvija
Rīgā dzīvokļi maksā desmitiem reižu dārgāk, nekā reģionos

Piemēram, aptuveni 30% Latvijas iedzīvotāju vēlas un plāno tuvāko triju gadu laikā nomainīt mājokli. Apmēram 3% iedzīvotāju plāno iegādāties jauno mājokli kredītā, mazliet vairāk nekā 3% nekustamā īpašuma iegādei izmantos uzkrājumus.

Aptuveni 5% respondentu atzīmēja, ka pārvāktos ar prieku, turklāt viņu ienākumi ļauj saņemt hipotekāro kredītu, taču viņiem nav uzkrājumu pirmajai iemaksai. Vēl 18% iedzīvotāju nevar atļauties jaunu mājokli līdzekļu trūkuma dēļ, un viņiem nav iespēju noformēt kredītu.

Gandrīz katrs piektais aptaujas dalībnieks (18%) mājokli īrē.

Ziņu lente
0