SCO valstu samits ar Krievijas un Ķīnas piedalīšanos noslēdzas pozitīvi

© Пресс-служба Президента РФ / Pāriet pie mediju bankasЛидеры стран ШОС на саммите в Китае
Лидеры стран ШОС на саммите в Китае - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atšķirībā no "Lielā septītnieka" samita Kanādā, kurš noslēdzās ar skandālu un demonstratīvu samita dalībnieku strīdu, Šanhajas sadarbības organizācijas samits nodemonstrēja tās dalībnieku vienotību.

RĪGA, 10. jūnijs – Sputnik. Svētdien, 10. jūnijā, noslēdzas Šanhajas sadarbības organizācijas (SCO) samits, kas norisinās Cindao pilsētā, Ķīnā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Šobrīd SCO dalībvalstis ir Krievija, Ķīna, Indija, Pakistāna, Kazahstāna, Kirgīzija, Tadžikistāna, Uzbekistāna. Afganistānai, Baltkrievijai, Irānai un Mongolijai ir SCO valstu-novērotāju statuss.

Pieņemta samita gala deklarācija

SCO valstu līderi pēc organizācijas aizritējušā samita pieņēma Cindao deklarāciju.

Встреча лидеров G7 2018 год - Sputnik Latvija
Politika
Jauns skandāls G7 samitā: Tramps atteicies parakstīt gala komunikē

Tādējādi puses kārtējo reizi apstiprināja Sīrijas politiskā procesa bezalternativitāti un aicināja pildīt vienošanos deeskalācijas zonās. SCO līderi aicināja Irānas kodolprogrammas Savstarpējā visaptverošā rīcības plāna dalībniekus ievērot savus pienākumus darījuma ietvaros, lai nodrošinātu stabilitāti visā pasaulē un reģionā. Tāpat viņi iestājās par Ukrainas krīzes noregulēšanu politiskā ceļā, pamatojoties uz Minskas vienošanos.

Tāpat puses sveica sakarus starp KTDR un ASV un aicināja visus darīt visu nepieciešamo pārrunu procesa attīstīšanai. Deklarācijā minēta arī terorisma apkarošana. Piemēram, SCO valstu vadītāji atzīmēja augošos draudus no atpakaļ braucošajiem kaujiniekiem-teroristiem.

Īpaša uzmanība dokumentā tika veltīta ekonomiskajai sadarbībai starp SCO valstīm. Atzīts, ka tiks palielināti nacionālo valūtu izmantošanas apjomi tirdzniecības un investīciju darbībā. Atzīta pat svarīgu turpmākās sadarbības stimulēšana mikrouzņēmumu, mazas un vidējas uzņēmējdarbības nozarē, kā arī reģionālā tūrisma attīstība.

Kopumā līderi pieņēmuši 17 dokumentus. Tostarp SCO Dalībvalstu vadītāju padomes lēmumu par Rīcības plāna apstiprināšanu 2018.-2022. gadam, īstenojot SCO dalībvalstu Ilgtermiņa labu kaimiņattiecību, draudzības un sadarbības nolikumus un dokumentu par SCO dalībvalstu sadarbības programmas apstiprināšanu terorisma, separātisma un ekstrēmisma apkarošanai 2019.-2021. gadam.

Tāpat līderi parakstīja lēmumu par SCO dalībvalstu Stratēģijas pret narkotikām 2018.-2023. gadam apstiprināšanu un tās Izpildīšanas darbību programmu.

Prezidenta Putina komentāri

Komentējot SCO attīstības perspektīvas, Krievijas prezidents Putins atzīmēja, ka pēc Irānas un Pakistānas iekļaušanas SCO sastāvā organizācijas sastāvs kļuvis optimāls. Krievijas prezidents uzsvēra, ka svarīgs SCO attīstības virziens ir savstarpēji izdevīgu ekonomisko sakaru attīstība dalībvalstu starpā. 

"Tirdzniecība un investīcijas uzņem apgriezienus. Mēs vienkāršojam savstarpēju preču un pakalpojumu pieejamību, pilnveidojam muitas kontroli, likvidējam liekas administratīvas barjeras, uzsākam savstarpējus projektus enerģētikas, transporta, lauksaimniecības jomā, notiek mūsu valstu integrācijas iniciatīvu harmonizēšanas darbs," — atzīmēja Putins.

Флаги Латвии и Китая на здании Сейма - Sputnik Latvija
Latvijas uzņēmējus sūta tirgot uz Ķīnu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins tāpat novērtēja Mongolijas piedāvājumu uzbūvēt caur tās teritoriju naftas un gāzesvadus no Krievijas uz Ķīnu, atzīmējot, ka tā ir laba ideja, teikts Kremļa portālā.

"Mongoļu partneri piedāvā uzbūvēt naftas un gāzesvadus no Krievijas uz Ķīnu cauri savas valsts teritoriju. Kopumā mēs to atbalstām, tā ir laba ideja," – paudis Putins.

Šanhajas sadarbības organizācija (SCO) tika dibināta 2001. gadā. Sākotnēji organizācijas sastāvā bija Krievija, Ķīna, Kazahstāna, Kirgīzija, Tadžikistāna un Uzbekistāna. 2017. gadā SCO pilntiesīgo locekļu sastāvā iekļuva Indija un Pakistāna. Organizācijai ir sekretariāts, kurš strādā Pekinā, kā arī reģionālā pretterorisma struktūra Biškekā. SCO struktūrā pastāv arī valstis-novērotājas: Mongolija, Irāna, Afganistāna un Baltkrievija. Paredzēts arī dialoga partneru mehānisms, kurā šobrīd ietilpst Armēnija, Azerbaidžāna, Kambodža, Nepāla, Turcija un Šrilanka.

Ziņu lente
0