Negodīgi pircēji Latvijā norēķinās skaidrā naudā, savukārt godīgi ar bankas kartēm

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasПокупатели оплачивают покупки в гипермаркете
Покупатели оплачивают покупки в гипермаркете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par to, kas Latvijā iet uz lielveikaliem ar lielu eiro žūksni kabatā un brokastīm pērk mazsālītu lasi, pastāstīja radio Baltkom klausītājs.

RĪGA, 3. jūnijs – Sputnik. Radio Baltkom klausītājs, kurš stādījās priekšā kā Valērijs, iemācījies atšķirt lielveikalu pircējus, kuri strādā ēnu ekonomikas zonā, no godīgiem cilvēkiem. Šajās zināšanās Baltkom klausītājs padalījās raidījumā "Vakara interaktīvs", vēsta Mixnews.lv.

"Es bieži eju uz lielveikaliem ar bērniem, parasti iepirkumu rati ir piepildīti. Un bieži, kad stāvi rindā pie kases, kur var norēķināties gan skaidrā naudā, gan ar kartēm, šajās kasēs parasti stāv cilvēki ar lieliem ratiem un viņi visi norēķinās tikai ar skaidru naudu. Tie nav tie, kuri iepērkas nedēļai, bet gan cilvēki, kuri iepērkas dienai-divām. Brokastīm pērk mazsālītu lasi. Viņi visi norēķinās skaidrā naudā ar lielā nomināla banknotēm. Bieži redzu, kā viņi izvelk pietiekami lielu 50 eiro banknošu žūksni. Tā ir nauda, kas nav nopelnīta godīgā ceļā," — pastāstīja Baltkom klausītājs.

Pēc vīrieša domām, šajos pircējos, kuri tērē skaidru naudu, arī slēpjas ēnu ekonomikas problēma, par kuru norūpējies gan ekonomikas sektors, gan Latvijas politiķi. Valērijs atgādināja, ka šobrīd valdība prāto, lai par akcīzes precēm, tādām kā alkohols un cigaretes, būtu atļauts norēķināties tikai ar bankas karti.

Valērijs paskaidroja, ka tas viss nepieciešams, lai oficiālās algas Latvijā vismaz kaut kā atbilstu nodokļiem.

Терминал для безналичной оплаты - Sputnik Latvija
Čeku loterija Latvijā: tirdzniecības uzplaukums un trīs miljoni eiro

"Jebkurš nopietns ekonomists jums pateiks, ka šobrīd mums ir melnais tirgus, jeb tā saucamais melnais nodarbinātības caurums, kur reāli ir noteiktie nodokļi, ko mēs saņemam no precēm, un ir iedzīvotāju ienākumi. Tie vispār nesakrīt. Pietiek vien pastaigāt pa veikaliem un paskatīties, kā šie cilvēki norēķinās. Lielākoties ar skaidru naudu," — pateica vīrietis.

Lai aizbāztu "melno caurumu" Latvijas ekonomikā, Saeimas deputāts no VL-TB/LNNK Imants Parādnieks ierosinājis Finanšu ministrijai paņēmienu, kas, pēc viņa domām, ļaus Latvijai izvest no ēnu ekonomikas vismaz daļu skaidrās naudas. Pēc Parādnieka domām, jāizstrādā likums, ar ko tirdzniecības punktiem tiks uzlikts par pienākumu pārdot cigaretes un alkoholiskos dzērienus, norēķinoties tikai bezskaidrā naudā. Šis pasākums varētu kļūt par vēl vienu metodi ēnu ekonomikas apkarošanai Latvijā, uzskata deputāts.

Imants Parādnieks atsaucās uz ēnu ekonomikas pētījumu, kurā norādīts: lielākā problēma ir "aplokšņu algas". Deputāts atzīmēja, ka skaidrās naudas vērtība kritīsies, ja daļu preču būs iespējams iegādāties tikai par bezskaidro naudu. Turklāt to iespējams pielietot ne tikai alkoholam un cigaretēm, bet arī citām precēm.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Desmitiem tūkstošu Latvijas uzņēmumu nemaksā nodokļus

Iepriekš vēstīts, ka 2016. gadā Saeimā tika apstiprināti Krimināllikuma grozījumi, kuri paredz kriminālatbildību darba devējam, kurš izmaksā algu, nenorādot to grāmatvedības dokumentos. Kriminālatbildība ieviesta arī par kukuļa solīšanu.

Tāpat par neoficiālās algas izmaksāšanu var sodīt ar brīvības atņemšanu, piespiedu darbiem vai naudas sodu. Vainīgais var zaudēt tiesības nodarboties ar noteikta veida uzņēmējdarbību vai ieņemt noteiktus amatus uz laiku līdz trim gadiem.

Informācija liecina, ka pelēko algu visbiežāk izmaksā nozarēs, kas maksā nodokļus vispārējā režīmā, tirdzniecībā un celtniecībā, bet starp nozarēm, kas darbojas mikrozuņēmumu nodokļa režīmā — programmēšanas jomā.

Ziņu lente
0