No 1. jūlija elektrības cenas Latvijā samazināsies

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasЭлектрическая подстанция
Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdība atbalstījusi Ekonomikas ministrijas ierosinājumu ieskaitīt Latvenergo virspeļņas dividendes par 2017. gadu – 62,2 miljonus eiro valsts 2018. gada budžetā, lai rastos iespēja samazināt OIK vidējo cenu.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. No šī gada 1. jūlija obligātā iepirkuma komponentes (OIK) fiksētā daļa visiem elektroenerģijas patērētājiem samazināsies par 27,8%, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), vēsta rus.tvnet.lv.

Лампочка - Sputnik Latvija
Pavisam aptrakuši: iedzīvotājus šokējuši rēķini par elektrību

23. maijā SPRK padome apstiprināja AS "Enerģijas publiskais tirgotājs" iesniegto jaudas komponentes projektu, kas kompensēs publiskā piegādātāja izdevumus par koģenerācijas stacijās uzstādītajām elektroenerģijas ražošanas jaudām, tas ir, OIK fiksēto daļu. Salīdzinājumā ar pašreizējo jaudas komponenti jaunā būs par 27,8% mazāka visās patēriņa grupās. Jaudas komponente ir OIK kopējā maksājuma daļa.

Apstiprinātās komponentes vidējais apmērs samazināts no 25,79 eiro par megavatstundu (MWh) līdz 22,68 eiro par MWh. Rezultātā maksājums par OIK samazināsies visās patēriņa grupās.

Kopējais maksājums par OIK sastāv no divām daļām – fiksētās un mainīgās, kas atkarīga no patērējamās elektroenerģijas apjoma.

OIK ir daļa elektrības cenas, ko valsts novirza alternatīvās enerģijas nozares atbalstam un dotē mazās HES, vēja ģeneratorus, biomasas pārstrādi, biogāzes stacijas un citus elektroenerģijas ražotājus, kuri izmanto atjaunojamos resursus. OIK atbalsta mehānisms Latvijā sāka darbu 2008. gadā.

Aizvadītā gada beigās izcēlās skandāls ar "zaļās" enerģijas ražošanas atļauju izsniegšanu. Rudenī beidzās termiņš, līdz kuram pēdējiem uzņēmumiem, kuri paspējuši iesniegt pieteikumus, bija jānoslēdz tā saucamo zaļo elektrostaciju celtniecība. Taču noskaidrojās, ka daudzi uzņēmumi projektus nav beiguši, taču licences saglabājuši un pārdevuši patērētājiem nebūt ne "zaļas" izcelsmes elektroenerģiju par vairākkārt lielākām cenām.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Krišjānis Kariņš: jaunās elektrības subsīdijas ir "tautas slaukšana"

Vēl lielāks sašutums par OIK radās 2018. gada sākumā, kad mainījās obligātā iepirkuma komponentes finansēšanas modelis. Līdz 2018. gadam Latvijas iedzīvotāji maksāja OIK 2,679 eiro apmērā par KWh, taču no 1. janvāra OIK vairs nav vienāda visiem parietētājiem. Tās apjomu veido pastāvīgā un mainīgā daļa. Pastāvīgā daļa tiek noteikta atbilstoši pieslēguma veidam: viena fāze vai trīs fāzes ar dažādu strāvu. Mainīgā daļa ir proporcionāli atkarīga no elektroenerģijas patēriņa izmēra.

Līdz ar jaunās aprēķina sistēmas ieviešanu dažos gadījumos patērētāju rēķini pieauga par 60%. Par to, ka jaunās cenas ir tīrā laupīšana, ziņoja lauksaimnieki, ceļu būves uzņēmumi, vienkāršie pilsētnieki un luterāņu baznīca. Opozīcija par savāca parakstus, lai iniciētu ministra demisiju, ja Ekonomikas ministrijai neizdosies atrast risinājumu elektroenerģijas cenu pieauguma jautājumā, ar ko saskārušies Latvijas iedzīvotāji jaunajā gadā.

Ziņu lente
0