Strādājām Latvijā 20 gadus, un tagad esam padzīti: "Citadeles" klientu stāsti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Banka "Citadele" atteikusies apkalpot uzņēmumu, kurš jau 20 gadus Latvijas tirgū sniedz grāmatvedības pakalpojumus, kā arī tā īpašnieci.

RĪGA, 23. maijs — Sputnik. Likvidējamās ABLV Bank kliente, kuru pārņēmusi Latvijas banka "Citadele", stāsta, ka viņas personīgo kontu, tāpat kā viņas uzņēmuma – grāmatvedības pakalpojumu firmas – kontu slēdz bez paskaidrojuma. Citas bankas atsakās atvērt uzņēmumam jaunu kontu, vēsta Dienas Bizness.

Здание банка Rietumu - Sputnik Latvija
Rietumu bloķējusi kontu un norakstījusi 1000 eiro: nerezidentu stāsti

Akcijas "Uzņēmēj, neklusē!" ietvaros vēstuli avīzei atsūtīja kāda lasītāja, kurai jau 20 gadus pieder grāmatvedības pakalpojumu uzņēmums. Nesen viņa saņēmusi vēstuli no bankas "Citadele" ar informāciju par to, ka finanšu un kredīta iestāde pārtrauc sadarbību ar viņu – gan kā privātpersonu, gan ar viņai piederošo uzņēmumu. Nekādu detalizētu informāciju par lēmuma iemesliem banka nav sniegusi – saņemta tikai vēstule, kurā ziņots: lēmums pārtraukt sadarbību un slēgt kontus pieņemts saskaņā ar likumu par noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu.

"Mūsu uzņēmumam nebija ne kredītu, ne līzingu, AS Citadele banka pārņem ABLV Bank klientus, resursi bankai ir tik, cik ir, tādēļ jāatbrīvojas no tiem klientiem, kas nenes peļņu," — uzskata uzņēmuma īpašniece.

Viņa atzīmēja, ka tagad uzņēmuma reputācijai nodarīts tāds kaitējums, ka visas bankas uzskata: viņa esot saistīta ar teroristiem vai nelikumīgām naudas plūsmām.

Banka savu vainu noliedz un aizbildinās ar likumu, ka detalizētu informāciju klientam par viņa konta slēgšanu var nesniegt.

Atgādināsim, ka 13. februārī ASV Finanšu ministrijas struktūra Finanšu noziegumu novēršanas tīkls FinCEN paziņoja, ka tur aizdomās Latvijas banku ABLV par naudas atmazgāšanu un ieteica bloķēt tās korespondētājkontus dolāros. Turklāt FinCEN norādīja, ka ABLV uzpirkusi ierēdņus. Banka apsūdzības raksturoja kā kliedzošus apmelojumus.

26. februārī akcionāru ārkārtas sēdē ABLV Bank pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju.

Pēc skandāla ar ABLV Banku, kuru ASV Finanšu ministrijas struktūra apsūdzēja par naudas atmazgāšanu un ierēdņu uzpirkšanu, Latvijas varasiestādes ierosināja grozīt banku sektora kontroli.

Eiro - Sputnik Latvija
Reuters: tūkstošiem klientu skraida pa tirgu Latvijas banku aizstājēju meklējumos

No pavasara Latvijas bankās aizliegta visu čaulas uzņēmumu apkalpošana. Jau esošajiem klientiem tiek piešķirts pārejas periods kontu slēgšanai. Bankām, kuras apkalpo nerezidentus, nāksies samazināt to daļu līdz aptuveni 5%. Ja neizdosies īsā laikā mainīt biznesu, tām nāksies aiziet no tirgus. Tādējādi Latvija būtiski samazina finanšu un kredītpakalpojumu sniegšanu ārvalstu klientiem.

Pēc tam bankas sāka atbrīvoties no "aizdomīgiem" klientiem. Daudzi Rietumu bankas klienti saņēma ziņas par to, ka viņu konti tiks vienpusējā kārtībā slēgti, jo viņi iekļauti tā saucamo "čaulas uzņēmumu" kategorijā, un darījumi tiks veikti tikai pēc padziļinātas analīzes.

Papildu grūtības klientiem radīja vairāku Baltijas valstu banku pāreja no norēķiniem dolāros uz darījumiem eiro, jo galvenā līgumu valūta lielai daļai eksportētāju NVS vēl joprojām ir ASV dolārs, un viņi nevar izmantot šo banku pakalpojumus savu saistību izpildei. Piemēram, šo sistēmu ieviesa Latvijas "Rietumu banka" un "Meridian Trade Bank".

Ziņu lente
0