Latvijas iedzīvotāji brauc uz Kanādu cirst mežu. Alga – 40 tūkstoši

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasЛесозаготовительная машина
Лесозаготовительная машина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau jūnijā divi Latvijas iedzīvotāji dosies uz Kanādu, kur viņiem piedāvāti izdevīgi darba apstākļi kokmateriālu sagādes uzņēmumā, bet līdz rudenim viņiem pievienosies vēl divi cilvēki.

RĪGA, 23. maijs — Sputnik. Kanādas kokmateriālu sagādes uzņēmumi gatavi pieņemt darbā Latvijas iedzīvotājus, trīs mēnešus nodrošināt ar mājokli un izmaksāt algu 60 tūkstošu Kanādas dolāru apmērā gadā (aptuveni 40 tūkstoši eiro), raksta Latvijas avīze.

Kombains kviešu laukā - Sputnik Latvija
Latvijas bezdarbnieki neies strādāt laukā pat par 1100 eiro

Jau jūnijā uz Kanādu dosies divi Latvijas iedzīvotāji, bet līdz rudenim viņiem plāno pievienoties vēl desmit cilvēki. Uzņēmums Kanādā, kas nodarbojas ar kokapstrādi, sola Latvijas iedzīvotājiem algu virs 3300 eiro un atbalstu ar iekārtošanos pirmā ceturkšņa laikā, taču uzņēmumam nepieciešami pastāvīgi darbinieki. Tas priecātos par Latvijas iedzīvotāju pārcelšanos uz Kanādu.

Kanādā trūkst kokapstrādes tehnikas operatoru, tāpēc uzņēmumi gatavi piesaistīt ārvalstu strādniekus.

"Latvijā esam viena iemesla dēļ – Austrumkanādā, Ņūbransvikas provincē, mums ļoti trūkst jebkāda veida mežizstrādes mašīnu operatoru, tostarp harvesteru operatori un smago mašīnu šoferi. Lai cīnītos ar šo problēmu, darām divas lietas – ņemam cilvēkus no ielas un paši apmācām, kā arī braucam uz citām pasaules valstīm un meklējam kvalificētu darbaspēku. Problēma radusies t.s. pēckara paaudzes dēļ, kuri šobrīd sāk iet pensijā, un trūkst cilvēku, kas viņus varētu aizvietot," – stāstīja kompānijas "JD Irving" personāldaļas vadītājs Deivs Korbets.

Viņš uzsvēra, ka Ņūbransvikas provincē nav gandrīz nevienas mācību iestādes, kas sagatavo vajadzīgos speciālistus.

"Latvijā ir vairākas skolas, kur var apgūt harvestera operatora profesiju, bet Ņūbransvikā tikai viena. Tāpat problēma ir arī dzimstība, jo tagad ģimenēm ir tikai viens divi bērni. Kādreiz bija normāli, ja ir četri pieci bērni," – atzina Korbets.

Женщины на улице в Риге - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājiem nāksies strādāt vairāk, vai pensionāriem – mazāk ēst

Pēc viņa domām, Latvija ir lieliska vieta, kur var atrast kvalificētus darbiniekus, "kuri kādu iemeslu dēļ vēlas izmēģināt spēkus Kanādā". Pēc viņa vārdiem, Kanādā kokapstrādes jomā jau nodarbināti cilvēki no Rumānijas un Ukrainas.

Iepriekš jau vēstīts, ka Latvijas kokapstrādes speciālisti arī jūt kvalificētu harvestera operatoru trūkumu.

Latvijas Neatkarīgo mežizstrādātāju asociācijas (LNMA) izpilddirektors Artūrs Bukonts norādīja: "Aizvien retāk meža mašīnu operatora profesija tiek "pārmantota". Tas saistīts ar šiem pašiem intensīvajiem darba apstākļiem. Ja tev, sēžot vecā traktorā, ir tikai "jākapā", kādēļ lai tu ko tādu novēlētu saviem bērniem? Arī nauda viena pati to neatrisinās – pēc mūsu datiem, harvestera operatora vidējā bruto alga ir 2000 eiro mēnesī. Protams, daudz atkarīgs no sezonas. Lai dabūtu cilvēku, ir jāmaksā aizvien vairāk un jāmaksā legāli."

Ziņu lente
0