Olafs Cers: nerezidenti saņems savu naudu un uz visiem laikiem pametīs Latviju

CC0 / pxhere / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ABLV Bank reputācijas atjaunošana nenozīmē, ka klienti atgriezīsies Latvijā, uzskata zvērināts advokāts Olafs Cers.

RĪGA, 15. maijs — Sputnik. Pat gadījumā, ja ABLV Bank pašlikvidācijas procesā izmaksās visu naudu saviem klientiem, ilgstošais nenoteiktības periods un iespēju trūkums uzņēmējiem īstenot operācijas mazina biznesmeņu vēlmi izmantot Latviju savu naudas plūsmu organizācijai, uzskata zvērināts advokāts Olafs Cers.

Pie šāda slēdziena advokāts nonācis pēc sarunām ar uzņēmējiem, raksta Dienas Bizness.

"Viņiem pietiek. Tie, kuri saņems no bankas savu naudu, šurp neatgriezīsies, – prognozēja Cers. – Juridiskajām personām nauda kontā vajadzīga saistību izpildei, nevis glabāšanai, bet maksājumi nav izpildīti. Nerezidents no jauna vīlušies ne tikai vienā kredītiestādē, bet kad par sistēmu kopumā. Viņi gadiem ilgi strādājuši ar šo banku, šajā valstī, veikuši līdzīgus darījumus, un viss bija kārtībā. Tagad viņi uzzināja, ka blanka likvidējas, iespējams tieši nerezidentu darījumu dēļ, un nāksies gaidīt pusgadu vai gadu, līdz izdosies atgūt naudu," – teica Cers.

Генеральный секретарь НАТО Андерс Фог Расмуссен - Sputnik Latvija
Rasmusens: nerezidenti ir "jāpadzen", bet labie klienti bēg paši

13. februārī ASV Finanšu ministrijas struktūra Finanšu noziegumu novēršanas tīkls FinCEN paziņoja, ka tur aizdomās Latvijas banku ABLV par naudas atmazgāšanu un ieteica bloķēt tās korespondētājkontus dolāros. Turklāt FinCEN norādīja, ka ABLV uzpirkusi ierēdņus. Banka apsūdzības raksturoja kā kliedzošus apmelojumus.

26. februārī akcionāru ārkārtas sēdē ABLV Bank pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju.

Pēc skandāla ar ABLV Banku, kuru ASV Finanšu ministrijas struktūra apsūdzēja par naudas atmazgāšanu un ierēdņu uzpirkšanu, Latvijas varasiestādes ierosināja grozīt banku sektora kontroli.

No pavasara Latvijas bankās aizliegta visu čaulas uzņēmumu apkalpošana. Jau esošajiem klientiem tiek piešķirts pārejas periods kontu slēgšanai. Bankām, kuras apkalpo nerezidentus, nāksies samazināt to daļu līdz aptuveni 5%. Ja neizdosies īsā laikā mainīt biznesu, tām nāksies aiziet no tirgus. Tādējādi Latvija būtiski samazina finanšu un kredītpakalpojumu sniegšanu ārvalstu klientiem.

Ziņu lente
0