Rasmusens: nerezidenti ir "jāpadzen", bet labie klienti bēg paši

© Sputnik / Михаил Мокрушин / Pāriet pie mediju bankasГенеральный секретарь НАТО Андерс Фог Расмуссен
Генеральный секретарь НАТО Андерс Фог Расмуссен - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nerezidentu ieguldījumu apjoma samazināšanās procesā Latvijas bankās nepieciešama kontrole, jo pastāv risks, ka "aizbēgs" labie klienti, paziņoja Norvik banka padomes priekšsēdētāja vietnieks Anderss Fogs Rasmusens.

RĪGA, 9. maijs — Sputnik. Latvijas finanšu sektora darbības jauno noteikumu ieviešana nevar izvērsties haosā, jo satricinājumu gadījumā pirmie aiziet labie klienti, paziņoja Norvik banka padomes priekšsēdētāja vietnieks Anderss Fogs Rasmusens, vēsta Dienas Bizness.

В хранилище коммерческого банка - Sputnik Latvija
Latvijas kompānijas pamet vietējās bankas līdz ar nerezidentiem

Pēc skandāla ar ABLV Banku, kuru ASV Finanšu ministrijas struktūra apsūdzēja par naudas atmazgāšanu un ierēdņu uzpirkšanu, Latvijas varasiestādes ierosināja grozīt banku sektora kontroli.

No pavasara Latvijas bankās aizliegta visu čaulas uzņēmumu apkalpošana. Jau esošajiem klientiem tiek piešķirts pārejas periods kontu slēgšanai. Bankām, kuras apkalpo nerezidentus, nāksies samazināt to daļu līdz aptuveni 5%. Ja neizdosies īsā laikā mainīt biznesu, tām nāksies aiziet no tirgus. Tādējādi Latvija būtiski samazina finanšu un kredītpakalpojumu sniegšanu ārvalstu klientiem.

"Šodien galvenais uzdevums ir pārliecināties, ka Latvijas finanšu sistēma pēc nesenajiem satricinājumiem atjauno stabilitāti un drošību. Svarīgi, lai visas bankas Latvijā tiektos samazināt nerezidentu depozītu apjomu. Vienlaikus šim procesam jābūt kontrolējamam, jo haoss var nodarīt kaitējumu Latvijas sabiedrībai," – Rasmusens komentēja grozījumus likumdošanā.

Rasmusens uzsvēra, ka jauno normu ieviešanai jānorit organizēti, lai nenotiktu kapitāla aizplūšana no valsts.

"Vienmēr ir riskanti, ja valstī ir liels skaits ārvalstu depozītu. Tam jāpievērš uzmanība, un mēs Norvik bankā to darām. No otras puses, jāsaprot, ka nebūt ne visi ārvalstu depozīti ir riskanti. Ir arī godīgi, kvalificēti ārvalstu depozītu īpašnieki. Problēma ir tā, ka satricinājumu gadījumā pirmie aiziet tieši labie klienti. Tāpēc es atkārtošu, ka jaunajai likumdošanai ir nozīme, taču tā jāievieš organizēti, nevis haotiski," – uzsvēra Rasmusens.

Iepriekš jau vēstīts, ka aprīļa beigās banku piesaistīto ieguldījumu summa sastādījusi 17,792 miljardus eiro – par 13% mazāk nekā februāra sākumā. Tātad kopš februāra no bankām izvesti 2,6 miljardi eiro. Daži uzņēmēji jau paziņojuši, ka pārved līdzekļus uz ārvalstīm.

Ziņu lente
0