Dāvanu nodoklis: Finanšu ministrijā vērsušies ārzemēs strādājošie

© Foto : pixabay / TerriCПодарки к празднику
Подарки к празднику - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu ministrija piekrīt, ka ir pienācis laiks, palielināt ar nodokli neapliekamo dāvanas apmēru līdz 200 eiro, kā arī paplašināt radinieku loku, kuriem nav jāmaksā nodoklis.

RĪGA, 23. aprīlis – Sputnik. Finanšu ministrija varētu ņemt vērā ārvalstīs strādājošo latviešu lūgumu un palielināt dāvanas vērtību, no kuras tiek iekasēts nodoklis, vēsta LNT raidījums Ziņu TOP 10.

Šobrīd ar nodokli neapliekamās dāvanas vērtība sastāda 425 eiro gadā jeb 118 eiro mēnesī. Nodoklis nav jāmaksā par naudu, kas paredzēta mācību vai ārstēšanās izdevumiem, taču tā ir jādeklarē. Ar nodokli tiek aplikti gan naudas līdzekļi, gan nekustamais īpašums. Tas nav jāmaksā, ja dāvinājums notiek starp precētiem vai radiniekiem līdz trešajai radniecības pakāpei, taču arī viņiem ir jāatskaitās, ja dāvinājumu apmērs pārsniedz 4 400 eiro gadā, jeb 333 eiro mēnesī. Sods par deklarācijas neiesniegšanu ir līdz 430 eiro.

Пенсионерка - Sputnik Latvija
Dāvana no viņpasaules: ierosināts izsniegt pabalstus mirušo pensionāru dzīvesbiedriem

Eiropas latviešu apvienība asi kritizē šīs normas un aicina tās mainīt. Ārvalstīs strādājošie latvieši bieži pārskaita naudu radiniekiem Latvijā, turklāt daļa naudas saņēmēju dzīvo laukos ar ierobežotu piekļuves iespēju līdz bankomātiem vai līdz pastam, un pārskaitījumus saņem kaimiņš vai tāls radinieks, kurš saskaņā ar likumu netiek dēvēts par radinieku.

Tiesa, Finanšu ministrija uzskata šādus stāstus par kaimiņiem par aizsegu personām, kuras, piemēram, sākušas maksātnespējas procesu vai izvairās no alimentu nomaksas maznodrošinātajiem un trūcīgajiem, kuriem nedrīkst rādīt ienākumus, saka Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļane.

Tomēr Finanšu ministrija piekrīt, ka ir pienācis laiks, palielināt ar nodokli neapliekamo dāvanas apmēru līdz 200 eiro, kā arī paplašināt radinieku loku, kuriem nav jāmaksā nodoklis.

Kā tiek ziņots raidījumā, VID nekontrolē katru cilvēku, kurš saņēmis 100 vai 400 eiro, bet gan interesējas par aizdomīgiem darījumiem – piemēram, ja automobiļa vai dzīvokļa iegāde nesakrīt ar cilvēka ienākumiem. Taču VID uzskata, ka paši dāvanu saņēmēji ir ieinteresēti tos deklarēt, jo tādā gadījumā ir vieglāk pierādīt lielus pirkumus.

Ziņu lente
0