Ameriks prognozējis Krievijas kravu zaudējumus Rīgas ostā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas naftas produktu apjoms Rīgas ostā gada beigās būs pavisam maz, samazināsies arī ogļu pārkraušanas apjomi, paziņoja Andris Ameriks.

RĪGA, 21. aprīlis — Sputnik. Rīgas ostas kravu apgrozījums var samazināties vēl par četriem miljoniem tonnu kravu, jeb par 12%, paziņoja ostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks. Pesimistisko prognozi viņš paziņoja intervijā LTV Rīta Panorāma.

"Saasinoties ģeopolitiskajai situācijai, ir viennozīmīgi skaidrs, ka (..) kravu apmērs būtiski samazinās," — atzina Ameriks.

Rīgas ostā būtiski krities naftas produktu apjoms. "«Domāju, ka nākotnē (naftas produktu – red.) Rīgā būs ļoti maz, kas ir saistīts ar ģeopolitiku," – teica vicemērs. Samazinās arī citu Krievijas kravu, piemēram, ogļu apjoms.

Rīgas brīvostas kravu apgrozījums šī gada pirmajā ceturksnī sastādījis 8,223 milj. tonnu kravu – par 11,6% mazāk nekā pērn šajā periodā. Lielāko apjomu ostā 2018. gada pirmajos trijos mēnešos sastādīja beramkravas – 5,205 milj. tonnu, par 9,5% mazāk nekā 2017.gada attiecīgajā periodā. Pārkrauti arī 1,067 milj. tonnu lejamkravu (no tiem 1,052 milj. tonnu – naftas produkti – red.), par 43,4% mazāk nekā 2017.gada attiecīgajā periodā.

Samazinājušies beramkravu apstrādes apjomi – par 9,5% salīdzinājumā ar 2017. gadu. Ogļu pārkraušana kritusies par 8,8% — līdz 3189 tūkst. tonnu, pie tam ogles ir galvenais produkts Rīgas ostas kravu apgrozījuma struktūrā (38,8% no visa apjoma).

Vilciens - Sputnik Latvija
Paātrinās Rīgas ostas kravu apjomu krišanās

Šī gada pirmo divu mēnešu rezultāti liecina, ka kravu apgrozījums Rīgas ostā krities par 10,1% salīdzinājumā ar 2017.gada attiecīgo periodu.

Latvijas, tāpat kā citu Baltijas valstu tranzīta sektors zaudējis lielu daļu kravu, ņemot vērā Krievijas nodomu attīstīt pašmāju infrastruktūru Baltijā un palielināt Ļeņingradas apgabala dzelzceļa caurlaides spēju.

Organizācijas "Baltijas asociācija – transports un loģistika" dati liecina, ka četru gadu laikā dzelzceļa pārvadājumi samazinājušies par 23%, Latvijas ostu apgrozījums – par 16%, un tautsaimniecība zaudējusi vismaz 132 miljonus eiro.

Asociācija publicēja atklātu vēstuli Eiropas Parlamenta deputātiem no Latvijas un Eiropas komisijas viceprezidentam Valdim Dombrovskim, kurā aicināja izstrādāt ostu atbalsta programmu.

Tā varētu paredzēt kravu pārvirzīšanu no citām ES ostām. Līdzīgas programmas Eirppas mērogā ieviestas vairākās nozarēs ar mērķi samazināt bezdarbu, informēja asociācijas vadītāja Inga Antāne.

Ziņu lente
0