Latvijas uzņēmējus sūta tirgot uz Ķīnu

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаги Латвии и Китая на здании Сейма
Флаги Латвии и Китая на здании Сейма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera atgādinājusi, ka ir izdarījusi visu iespējamo, lai virzītu Latvijas biznesu Ķīnā.

RĪGA, 7. aprīlis – Sputnik. Latvijas biznesmeņiem piedāvā izmantot Jaunā zīda ceļa iespējas eksporta uzsākšanai uz Ķīnu, vēsta Grani.lv.

Флаг Китая - Sputnik Latvija
Ķīna aicina Krieviju kopīgi pretoties Vašingtonas spiedienam

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK) atgādināja, ka ir izdarījuši visu iespējamo, lai atvērtu Ķīnas tirgu Latvijas biznesmeņiem "Jaunā zīda ceļa" projekta ietvaros. Tostarp, tika parakstīti svarīgi starpvalstu līgumi investīciju un citos jautājumos. Turklāt jau pastāv veiksmīgi transporta sakari.

Latvija ir viena no aktīvākajām "Jaunā zīda ceļa" projekta dalībniecēm, apgalvo LTRK. Latvijai un Ķīnai pastāv līgumi par neierobežotu tirdzniecību, investīciju aizsardzību, par dubultās nodokļu aplikšanas izvairīšanos, par tehnoloģiju sadarbību un par gaisa satiksmi.

LTRK padomes priekšsēdētājs paziņoja, ka pienācis brīdis, kad visi tirdzniecības ceļi uz Ķīnu ir atvērti.

Kā atzīmē LTRK, kopš "Jaunā zīda ceļa" projekta sākuma laika imports no Latvijas uz Ķīnu pieaudzis par 77%, kas padara ĶTR par otru lielāko Latvijas tirdzniecības partneri ārpus Eiropas Savienības robežām.

Ķīnieši nesteidzas uz Latviju

Konteineru vilciens no Ķīnas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija cīnās par Ķīnas tranzītu: pirmo vilcienu gaidījām gadu

Iepriekš tika ziņots, ka ķīniešu investori nesteidz ieguldīt naudu Latvijā. Neskatoties uz to, valstij piemīt ekonomisks potenciāls, attīstīti institūti un infrastruktūra, un tai nedraud dabas katastrofas, ķīniešu biznesmeņi Austrumeiropas valstu vidū izvēlas Čehiju un Krieviju. Jaunā zīda ceļa ietvaros realizēto svarīgo projektu sarakstā Latvija pagaidām netiek minēta.

2016. gada novembrī Latvija pieņēma testa vilcienu ar Ķīnas tautsaimniecības precēm, savukārt 2017. gadā Rīgā ieradās pirmais konteineru vilciens ar pārtikas piedevām no Ķīnas.

"Jaunais zīda ceļš" ir jaunas Eirāzijas (perspektīvā – starpkontinentālās) transporta sistēmas koncepcija, ko Ķīna virza sadarbībā ar Kazahstānu, Ķīnu un citām valstīm. Šobrīd preces no Ķīnas tiek sūtītas ar jūras transportu, kas ir lētāk, taču krava sasniedz Eiropu 40-45 dienās, kamēr piegāde ar vilcienu notiek 15 dienās.

Ziņu lente
0