Finanšu ministrija palūgs Eiropas Komisijai pārskatīt ziņojumu par Latviju

© Foto : Reinis Inkēns, Saeimas KancelejaДана Рейзниеце-Озола
Дана Рейзниеце-Озола - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola dosies uz Briseli un palūgs Eiropas Komisijai pārrakstīt ziņojumu par Latviju vai vismaz ņemt vērā Finanšu ministrijas piezīmes nākotnē.

RĪGA, 14. marts – Sputnik. Finanšu ministrija uzskata, ka Eiropas Komisijas (EK) ziņojumā par Latviju ir daudz nekorektas informācijas, raksta TVNET.

7. martā Eiropas Komisija publicēja ikgadējo ziņojumu par Latviju, kurā izņemot pozitīvus momentus, piemēram, reformu paātrināšanos, uzskaitīti arī negatīvi.

Kalkulators - Sputnik Latvija
Veselāki nekļūšot: Eirokomisija nav apmierināta ar nodokļu reformu Latvijā

Piemēram, norādīts uz to, ka veselības aprūpes finansējuma pieaugums, visticamāk, ļaus apmierināt daļu svarīgāko sabiedrības vajadzību, taču daži no nesen pieņemtajiem lēmumiem varētu pasliktināt pakalpojumu pieejamību. Turklāt Eiropas Komisija uzskata, ka Latvijā saglabājas augsts nevienlīdzības un trūcības līmenis, kas liecina par vāju sociālās drošības modeli un vāju nodokļu un pabalstu sistēmu.

Kā aģentūrai LETA paziņoja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, saņemot Eiropas Komisijas ziņojuma projektu, Finanšu ministrija sniedza "faktus, nevis viedokļus" visos dokumentā minētajos jautājumos, taču tie netika ņemti vērā.

"Gatavojot tik nopietnu dokumentu, var būt dažādi viedokļi, bet fakti ir jāņem vērā," — uzsvēra ministre.

Pēc Finanšu ministrijas vadītājas sacītā, Eiropas Komisija uzsver, ka Latvijā nav pietiekami palielināti kapitāla nodokļi, lai gan dažās kapitāla nodokļa pozīcijās tas ir dubultots. Tāpat Eiropas Komisija norāda uz to, ka Latvija nav ņēmusi vērā Pasaules Bankas rekomendācijas, taču tā nav taisnība, jo rekomendācijas tika ņemtas vērā.

Tāpat Eiropas Komisija norāda uz nepietiekamu veselības aprūpes finansējumu, kaut gan šī gada budžetā tai paredzēts vislielākais finansējuma pieaugums, savukārt kopumā tas sasniedz miljardu eiro.

Komentējot Eiropas Komisijas izteicienus par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, Reizniece-Ozola atzīmēja, ka neatliekamie, dzīvības un veselības glābšanai nepieciešamie medicīniskie pakalpojumi tiek sniegti visiem valsts iedzīvotājiem, savukārt lielāku medicīnisko pakalpojumu grozu saņem tie, kuri maksā nodokļus.

Latvijas Republikas Finanšu ministrija - Sputnik Latvija
Latvija plāno līdz 2020. gadam tērēt veselības aprūpes finansējumam 4% no IKP

"Tas ir loģiski, jo jebkuras sabiedrības pamatā ir solidaritātes princips, kas paredz, ka tie, kas var, rūpējas par tiem, kas nevar. Tomēr situācija patlaban ir tāda, ka tie, kas var, rūpējas ne tikai par tiem, kas nevar, bet arī par tiem, kas negrib. Nodokļu maksātājiem tas ir pārāk liels slogs. Nodokļu nomaksai jākalpo kā motivācijai saņemt plašāku valsts sniegtu pakalpojumu klāstu," — uzsvēra finanšu ministre.

Pēc ministres sacītā, daudzi jautājumi Eiropas Komisijas ziņojumā atspoguļoti nekorekti, tādēļ 19. martā viņa plāno tikties ar komisijas pārstāvjiem Briselē, savukārt 22. martā tiek plānota tikšanās Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Latvijā.

"Tikšanās laikā vēlos sniegt informāciju, ko EK varētu ņemt vērā turpmāk, bet es būtu priecīga, ja EK pārskatītu sagatavoto ziņojumu par Latviju," — pastāstīja ministre.

Ziņu lente
0