Cīņa par Eiropu: Valsts departaments raizējas par Baltijas valstīm un savu gāzi

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasПуск в эксплуатацию второй ветки газопровода "Северный поток"
Пуск в эксплуатацию второй ветки газопровода Северный поток - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņi vēlas pārdot savu gāzi visā pasaulē: Valsts departaments pastāstīja, ko gatavi darīt amerikāņu eksportētāji, lai iekarotu tirgu Eiropā, un brīdināja Baltijas valstis par "Gazprom" nesto risku.

RĪGA, 13. marts – Sputnik. Eksportētāji no ASV gatavi konkurēt ar Krieviju gāzes tirgū Eiropā, taču potenciālais pārdošanas apjoms manāmi piekāpjas Krievijas piedāvājuma priekšā. Pie tam par ļaunāko scenāriju ASV kļūs "Ziemeļu straumes 2" parādīšanās, teica ASV valsts sekretāra palīga vietniece Sandra Oudkirka.

Перевалка труб для Северного потока - 2 в немецком порту Мукран, архивное фото - Sputnik Latvija
Lietuva, Latvija un Polija stāsta par "Ziemeļu straumes 2" nestajiem draudiem

"Mēs gribam pārdot gāzi visai pasaulei"

"ASV jau konkurē ar Krieviju kā SDG un naftas eksportētājs globālajā tirgū. Esam gatavi konkurēt arī ES tirgū, piegādājot gāzi. Jau pastāv 30 FSRU (peldošās iekārtas gāzes glabāšanai un regazifikācijai – red.)," – RIA Novosti citē Oudkirkas vārdus Atlantijas padomes enerģētiskās konferences kuluāros.

Vienlaikus ir "skaidrs, ka apjoms, ko ASV var pārdot ES, ir daudz mazāks nekā apjoms, ko Krievija var pārdot caur tās cauruļvadiem," – atzīmēja Valsts departamenta pārstāve.

"Mēs gribam pārdot gāzi visai pasaulei, visur, kur cena ir konkurētspējīga. Protams, šim nolūkam mums būs jāveic regazifikāzijas, sašķidrināšanas un uzglabāšanas cenu optimizācija," – piebilda diplomāte.

Diskusijā Atlantijas padomē Oudkirka skarbi izteicās pret "Ziemeļu straumes 2" celtniecību. Pēc viņas domām, šis projekts padarīs "Gazprom" par monopolistu un slēgs tirgu alternatīvām piegādēm.

"Tas nesīs masīvas ģeostratēģiskās sekas vairāku paaudžu laikā. Tā kā tas ietekmē mūsu partnerus, tas ietekmēs arī mūs pašus," – teica Valsts departamenta pārstāve.

Ļaunākais scenārijs Baltijai un ASV

Oudkirka nosauca par ļaunāko no ASV viedokļa scenāriju, kurā tiks slēgts tirgus alternatīvajai SDG un Krievijas "Gazprom" spēka pieaugumam uz "Ziemeļu straumes 2" rēķina līdz pat tirgus monopolizācijai.

"Tas apdraudēs mūsu partnerus, piemēram, Baltijas valstis," – uzsvēra Oudkirka.

Iepriekš Lietuvas, Latvijas un Polijas parlamentu vadītāji pieprasīja Eiropas valstīm spert soļus pret "Ziemeļu straumes 2" izbūvi. Vēstulē teikts, ka gāzesvads esot politisks instruments, kura mērķis esot padarīt ES atkarīgu no viena enerģijas avota – no Krievijas.

Ziņu lente
0